Bestyrelsesarbejde i SMV'erne
Foto: af Alma Mønsted Andersen📸
Har du blikket stift rettet mod bestyrelseslokalet? Så lad dig ikke distrahere af mediernes evindelige fokus på de allerstørste virksomheder herhjemme, men ret blikket mod SMV’erne. De små og mellemstore virksomheder. Det er dér mulighederne ligger. Og det er dér, behovet for nye profiler er allerstørst.
SMV’erne på dagsordenen
I sidste uge var jeg ude og holde foredrag om min vej til bestyrelseslokalet. Det gør jeg tit og ofte, og hver gang har jeg nye erkendelser med hjem. Denne gang, at SMV’erne slet ikke fylder nok for alle med bestyrelsesdrømme.
De efterfølgende dage svømmede min indbakke nemlig over med beskeder, der tilkendegav, at det var dejligt at høre bestyrelsesarbejdet blive angrebet på en ny måde, og jeg tænkte: Gad vide, hvad det nye egentlig er? Et eksempel:
Tak for et utroligt godt indlæg hos Goodtalks i går. Spændende at høre hvordan du angriber bestyrelsesarbejdet ud fra en anden vinkel, end den traditionelle. Nytænkning er der brug for.
Bestyrelsesposter i SMV’erne
Det nye her var, at jeg talte om alle mulighederne i SMV’erne. For de er anderledes end i de helt store virksomheder, vi altid hører om. I de store virksomheder skal man have x antal år i C-suite, en glorværdig international karriere eller et langt liv for bordenden i én af de andre, store virksomheder herhjemme, for at blive valgt ind i bestyrelsen.
Derfor har mange også stadig den fordom, at en baggrund som adm.dir. er den eneste vej ind i bestyrelseslokalet. Men det er overhovedet ikke tilfældet, når vi taler om de små og mellemstore virksomheder. Den fordom afliver jeg også her. For i SMV’erne er det noget helt andet, der er brug for.
Og det var det, der vakte genklang den aften til foredraget. Som en anden af deltagerne skrev bagefter:
Hej Laura. Nåede dig ikke efter oplægget i går. Vil bare sige tak for dine inspirerende ord. Synes det var super fedt, at du gør det helt lavpraktisk og ærligt, fremfor en lang liste over VP jobs, man skal have for at opnå en bestyrelsespost.
Faglig diversitet i de danske bestyrelser
I SMV’erne er der nemlig ikke brug for flere, der ligner hinanden, eller for flere der kommer med samme erfaringsbaggrund. Der er brug for noget andet. Der er brug for de kompetencer, som kan hjælpe med at forløse virksomhedens største strategiske muligheder eller levere kvalificeret sparring på de største strategiske trusler.
Min egen vej ind i bestyrelseslokalet var det digitale, men der er mange andre veje. Hvis vi vel at mærke ser på det at være bestyrelsesparat på en helt ny måde.
Fx var der der én, som til foredraget spurgte noget à la:
Jeg har en lang karriere inden for salg og marketing, men jeg er ikke sikker på, om det kan bruges i bestyrelseslokalet?
Og dér må jeg bare sige: Selvfølgelig kan den det. Hvis du kan oversætte dine kompetencer til et strategisk niveau, skal du bare ud og finde de virksomheder, som kæmper med netop de områder, du kan bidrage på. Det kan være du møder dem til et bestyrelsesrelevant event, i dit eget netværk eller på en bestyrelsesuddannelse. Uanset hvad skal du ud og møde dem, og du skal sørge for at de ved, hvad du kan byde ind med.
Et væld af SMV’er
Og det aller-allerbedste ved at rette blikket mod SMV’erne? Der er ca. 300.000 af dem, og iflg. Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS outperformer virksomheder med en professionel bestyrelse virksomheder uden en professionel bestyrelse, så det er bare om at komme i gang.
Har du brug for en hjælpende hånd kan du måske bruge de tips og tricks, jeg deler her, ligesom du måske også kan bruge et af de onlinekurser, jeg har udviklet for netop at få mange flere forskellige profiler i spil i de danske bestyrelser.
Tusind tak også til de andre deltagere i aftenens arrangement for mange andre og super inspirerende vinkler på bestyrelsesarbejdet og hvordan vi øger diversiteten i bestyrelseslokalet: Lilian Mogensen, Mette Reissman og Lene Klejs Stuhr.