Nyibestyrelsen.dk

View Original

Kun 8% af alle bestyrelsesposter besættes via åbne opslag - what to do?

Photo by MILKOVÍ on Unsplash

Vi vidste det jo godt, men nu er det også dokumenteret i nyeste version af SMV-bestyrelsesrapporten 2022, som BoardPartner generøst stiller til rådighed for alle os med interesse for bestyrelsesarbejde.

Jep, kun 8 % (o-t-t-e procent) af alle bestyrelsesposter i SMV’erne besættes ved åbne opslag. Resten besættes primært gennem netværk. Se grafikken nederst.

Problemet ved de alt for få åbne søgninger

Og hvorfor er det så et problem, at der ikke besættes flere bestyrelsesposter via åbne opslag?

Når man rekrutterer gennem netværket går det jo hurtigt, det er kandidater, man kender godt, og bestyrelsen er hurtigt videre med arbejdet.

Men altså, hvis vi vil innovation og nytænkning, og hvis vi vil træffe gode, helhedsorienterede og langsigtede beslutninger - og deri ligger præcis bestyrelsens ansvar - er der evidens for, at det lykkes langt bedre i forskelligartede teams end i homogene teams.

Så derfor skal vi også ha’ mange flere forskellige profiler i spil i de danske bestyrelser.

Og hvordan får vi så det? Jeg ser 3 veje, som virksomhederne kan tage.

3 veje til at få flere forskellige profiler i spil

1. Lav flere åbne søgninger

Allerhelst vil vi ha’ flere, åbne søgninger. Åbne opslag sikrer transparens, de sikrer en detaljeret diskussion og afklaring af, hvilke kompetencer der egentlig er brug for i bestyrelsen, og så sikrer de et langt bredere felt af kandidater.

Jeg fik selv mine 2 første poster på åbne opslag. Jeg deler selve opslagene her og viderebringer desuden Vest Administrationens erfaringer med at lave et åbent opslag. De var - ikke overraskende - gode. Særligt fordi kompetenceniveauet på kandidaterne overgik alle forvetninger.

Derudover deler jeg alle de åbne opslag, jeg ser, via #bestyrelsessøgning på Twitter. Jeg opdaterer, hver gang jeg ser en ny, åben søgning, så følg også med dér, hvis du er nysgerrig.

2. Fokusér på professionelle rekrutteringer

De professionelle rekrutteringer er også én af de ting, Mandag Morgen tager fat i i deres omtale af BoardPartners undersøgelse, og her er meningerne delte. Én formand synes, det går aldeles fremragende med at rekruttere gennem netværk, og en anden kalder det “hul i hovedet”, at man ikke har samme professionelle og systematiske tilgang til bestyrelsesrekrutteringer som til alle andre rekrutteringer på ledelses- og direktionsniveau. Læs selv med her.

Jeg er - ikke overraskende - enig med sidstnævnte. Det er trods alt virksomhedens øverste, strategiske ledelse, der er tale om. Og frygt ikke, at I i den professionelle rekruttering skal give køb på den gode kemi og respekten for de værdier, virksomheden bygger på (som er to af de ting, der afholder ejerledere fra at etablere den professionelle bestyrelse). Det har en professionel recruiter selvfølgelig også fuldkommen styr på. Der skal være et match på både kemi, kultur og kompetencer. Præcis som ved en hvilken som helst anden rekruttering.

3. Bevæg dig uden for det nære netværk

Og så er der faktisk endnu en mulighed, hvis virksomheden gerne vil styre rekrutteringen selv, men måske ikke kan afsætte ressourcerne til den helt åbne rekrutteringsproces med et åbent opslag, et hav af mulige henvendelser etc. etc.

Her kan man nemlig gøre brug af alle de bestyrelsesnetværk, som åbent lægger deres kandidater frem, og så kan ejerleder eller bestyrelsesformand i ro og mag tage et kig på et hav af mulige kandidater, som ligger uden for det nære netværk.

Se fx en lang række kandidater her:
Bestyrelseskandidater på Nboard.dk

Bestyrelseskandidater fra ASNET Board

Bestyrelseskandidater fra Board People

Bestyrelseskandidater fra Bestyrelseskvinder

Bestyrelseskandidater fra bestyrelsesuddannelsen på Aarhus Universitet

Og hvad kan du så selv gøre?

Når jeg ser disse tal kan jeg ærligt talt godt forstå, at vejen kan synes lang for alle os, der står udenfor og kigger på den lukkede dør.

Men indtil virksomhederne selv begynder at rykke, skal vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at komme ind i de rigtige cirkler. Hvis der rekrutteres gennem netværk, kan vi lige så godt forsøge at komme ind i disse netværk. Tjek fx alle de professionelle bestyrelsesnetværk, duk op til bestyrelsesrelevante events, og tal med alle dem, du kender, som laver bestyrelsesarbejde eller rådgiver på området.

Og så må vi se, om det er det åbne opslag, netværket eller noget andet, der ender med at være adgangen til din første post. For den ligger derude og venter. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl.

Jeg deler mange flere konkrete tips og tricks til, hvad du selv kan gøre, her og her og her. Derudover løbende på LinkedIn, på blog’en og i mit nyhedsbrev.

Er du mere til video, har du måske lyst til at se min snak med Mona Juul, og foretrækker du en podcast, taler jeg her med Maria Leerbeck om alle de ting, man kan gøre, hvis man drømmer om at blive #nyibestyrelsen.

Og så har jeg udviklet en række onlinekurser, som du kan se her, ligesom jeg også løbende holder foredrag i alle mulige sammenhænge.

Så frygt ikke, trods dagens lidt nedslående tal: Der er masser af muligheder for at få mange flere forskellige profiler i gang i de danske bestyrelser :)

Her skriver jeg også om vejen til bestyrelseslokalet:

See this gallery in the original post