Kan man være for ung til at arbejde i en bestyrelse?
Ét af de spørgsmål, der ofte rammer min indbakke, handler om alder og erfaring. Forskellige variationer over temaet: “Kan man være for ung til at arbejde i en bestyrelse”?
Det korte svar er nej. Man kan ikke være for ung. Men der er selvfølgelig mere at sige.
Man kan ikke være for ung
Principielt mener jeg ikke, man kan være for ung. Lige som man principielt heller ikke kan være for gammel. For det første fordi alder intet har at gøre med kompetencer. Tænk på de unge, de globale og de digitale. Dem, der har iværksætteri i blodet, dem der ser nye muligheder, dem der tænker digitalt og i nye forretningsmodeller, dem der har et globalt udsyn.
De kan berige vores strategiske diskussioner i bestyrelseslokalet og bringe noget nyt og værdifuldt til bordet.
Derfor mener jeg principielt ikke, at man kan være for ung.
Her fortæller jeg fx om Thomas på 32 år, som lige har landet sin første bestyrelsespost.
Alle indvendingerne
Men jeg kender jo godt alle indvendingerne. For det første stortrives fordommen om, at “de unge” ikke kan tænke strategisk. At de ikke har “tyngden” til at sidde i bestyrelsen. At de mangler erfaring.
Og til det må jeg sige: Nej, de har muligvis ikke den samme erfaring som de medlemmer, der bemander de danske bestyrelser i dag. De har en anden erfaring, og den erfaring kan være guld værd, hvis den bliver bragt i spil. Hvis den repræsenterer et potentiale, vi gerne vil realisere. Hvis den taler ind i én af de strategiske udfordringer, vi har svært ved at løse.
Helt konkret: Tænk hvad en etableret virksomhed kunne lære af en start-up? Tænk hvad en etableret virksomhed kunne lære om talent management ved at knytte flere af de unge helt tæt på? Tænk hvad en etableret virksomhed kunne lære om at arbejde og agere digitalt ift. medarbejderne, kunderne, markedet? Føj selv flere til listen.
Der er masser, de etablerede virksomheder kan lære af “de unge”. Også på det strategiske niveau.
Læs også min klumme i Børsen: “Find de unge, de digitale og de globale til din SMV-bestyrelse“.
Vejen til den første bestyrelsespost
Når de unge så som det næste spørger: “Hvordan gør jeg?”, iler jeg til med gode råd.
For de unge kandidater - som med alle andre kandidater - handler det nemlig om at finde det rette match. Spørg: Hvad kan jeg byde ind med? Hvad har jeg strategisk erfaring med? Hvor kan jeg skabe forretning? Og find så de virksomheder, som slås med de ting, du er lykkedes med.
Det kan være, at du er knivskarp på digitalt salg, som er én af de kompetencer, der i stor stil rekrutteres ind i bestyrelserne. I Børsen fortæller Joakim Bruchmann fra nBoard fx , at en tredjedel af alle bestyrelsessøgninger går på digitalt salg. Så er det de virksomheder, der slås med den digitale del af salget, du skal byde ind på.
Bestyrelsen som strategisk sparringsrum
Og sådan burde det i virkeligheden være i alle bestyrelsesrekrutteringer. Hvis den strategiske retning er sat, kigger man lige rundt om bordet og vurderer:
Er vi det rigtige team til at være med på den strategiske retning, der er sat?
Hvis svaret er nej, er der brug for nye profiler. Og så kan det være, at de nye profiler er yngre og kommer med en anden erfaring end de andre medlemmer. Men det er kun en styrke.
Som prof. Catherine Philips fra Columbia University sammenfatter det så fint: “Diversity makes us smarter”
Andre muligheder
Så vidt den perfekte verden. Den verden hvor bestyrelserne hele tiden er sammensat af de kompetencer, personer og profiler, der er de allerbedste til at realisere potentialet og levere den strategiske sparring, som direktionen har brug for.
Full disclosure: Sådan fungerer det ikke altid.
Derfor foreslår jeg også nogle alternativer til de unge, hvis de synes døren til bestyrelseslokalet virker fuldkommen umulig at vriste op.
Alle er velkomne på mine kurser, hvor vi vrister døren til bestyrelseslokalet op sammen.
En anden mulighed er at gå ind i advisory boards og levere den samme strategiske sparring. Her er der en anden åbenhed over for, at medlemmerne kan se anderledes ud og komme med en anden erfaring end det gængse bestyrelsesmedlem.
En tredje mulighed er at holde øje med de virksomheder, der opretter advisory boards ved siden af bestyrelsen. Nogle opretter fx “Youth Advisory Boards” for at have fingeren på pulsen, så her er der også muligheder.
Find de bestyrelser, der er klar
Men tilbage til pointen: Nej, du kan principielt ikke være for ung. Det handler om de ting, du kan bidrage med. Og så handler det om, at der er bestyrelser, der er klar - og så er der bestyrelser, som ikke er. Fokusér på de første. De andre skal nok komme, men det tager lige lidt længere tid, før de får øjnene op for, hvad en aldermæssig diversitet kan bringe til bordet i bestyrelsen.