Grith Okholm Skaarup: Kommunikatøren, som arbejder både i advisory boards og bestyrelser - endda en hel del af slagsen
Grith Okholm Skaarup er en af dem, som jeg stadig har tilgode at møde ude i det virkelige liv. Alligevel føler jeg faktisk, at jeg kender hende. Lige pludselig begyndte vores veje at krydse hinanden - og det er jeg rigtig glad for!
Det har både været via LinkedIn (hvor jeg jo knytter mange gode relationer), men også fordi Grith er med i en podcast-episode hos Netværkshistorier, hvor hun deler erfaringer fra sit virke i bestyrelsesland. Lyt til episoden lige her 🎧
Grith fik sin første bestyrelsespost i 2013 - og hun har siden da landet 7 advisory board poster 🚀
Jeg kan ikke få armene ned 🙌🏼 Vi har brug for mange flere som Grith. Hun er megasej og inspirerende. Faktisk er vi så heldige, at hun gerne vil dele sin historie med os her på Nyibestyrelsen.dk. Læs med og lad dig inspirere her!
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Jeg er stifter af virksomheden Humtech, hvor jeg hjælper ledere gennem rådgivning og videnformidling om nye tendenser inden for ledelse og arbejdsliv. Her har vi fokus på menneskelige behov i den teknologiske udvikling.
Min forretning går på to ben:
Ledelsesrådgivning og boardarbejde med speciale i digital forretningsudvikling, strategisk kommunikation, marketing og CSR/ESG.
Vidensformidling gennem foredrag og videnjournalistik i artikler, podcast og radio.
Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?
Jeg har været leder og ledelsesrådgiver gennem stort set hele mit professionelle virke og trives godt i ledelseslandskabet.
Jeg er drevet af fremdrift og udvikling, hvor jeg har stor indsigt og faglig erfaring med nye tendenser fra et innovativt og internationalt perspektiv. Det er et godt match til bestyrelsesarbejde og arbejde i advisory boards. Det er her nye tiltag og visioner ofte er forankret, og her de strategiske og forretningsmæssige beslutninger tages.
Jeg er ambitiøs i mit boardarbejde og altid ivrig efter at dygtiggøre mig på nye fagområder. Hertil kan jeg også bringe 20 års erfaring med ledelses- og rådgivningsarbejde i spil på tværs af forskellige brancher.
Bestyrelsesarbejdet kræver, at du holder dig skarp og opdateret. Det passer godt sammen med, at jeg udover ledelsesrådgivningen arbejder med foredrag og videnjournalistik. Her formidler jeg om den nyeste viden i ledelse, teknologi og arbejdsliv - og har samtidig løbende dialog, interviews og samarbejde med førende eksperter og ledere.
Min tilgang er åben, undersøgende og udfordrende med henblik på at skabe langsigtede og bæredygtige virksomheder. Mit fokus er altid både på økonomisk og produktionsmæssig kapital, men også på den relationelle og sociale kapital:
👉🏼 Hvor kan vi gøre det bedre og sikre mere værdi - også for vores relationelle kontakter?
👉🏼 Hvordan skaber vi tillid, loyalitet, attraktion, præstation, trivsel, identitet og omdømme - netop så de mennesker, vi har relationer og kontaktflader til, oplever både værdi, mening, medbestemmelse og medfortælling?
Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?
Nej, jeg havde faktisk ingen fordomme. Jeg har rådgivet ledere, siddet i ledergrupper og lavet bestyrelsesbetjening siden jeg blev udklækket som universitetskandidat for 20 år siden. Her stiftede jeg også selv mit første anpartsselskab, hvilket betyder, at jeg fra starten har kendt bestyrelsesarbejdet og virksomhedsdriften indefra - og samtidig været begejstret for den udvikling og fremdrift, der kan ske i bestyrelsesarbejdet.
Det er min oplevelse, at der er kommet en større forståelse for den værdi, som bestyrelses- og advisory board arbejdet kan bidrage til, hvis de tager ansvar og får mandatet i et tæt samarbejde med den øvrige ledelse. Det er også tiltrængt, at der er ved at blive ryddet mere ud i de såkaldte tantebestyrelser. Det er ofte en dyr omgang for virksomhederne, fordi det begrænser dem i at udnytte deres fulde potentiale og skabe tilstrækkelig vækst og værdi, når de ikke inviterer kræfter ind udefra.
Bestyrelsen skal være aktiv og gøre en forskel for virksomhedens udvikling - og dét har jeg oplevet, at den virkelig kan. Jeg brænder for at gøre en forskel - især for virksomheders langsigtede strategi og bæredygtige forretning. Og det er selvfølgelig både med succes og bump og benspænd på vejen. Det kalder på mit udviklings- og løsningsgen samt på at arbejde på tværs af kompetencer og erfaringer, som jeg oplever kan noget helt særligt for at skabe nye synergier og resultater.
Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?
Jeg fik min første bestyrelsespost i 2013. Jeg følte mig ret heldig, fordi jeg faktisk ‘bare’ blev spurgt om jeg var interesseret af hhv. den nuværende bestyrelsesformand og ham, som skulle afløse ham. Det var som bestyrelsesmedlem hos Den Europæiske Filmhøjskole i Esbjerg, hvor jeg trådte ind sammen med den tidligere direktør for Det Danske Filminstitut, Henning Camre og filminstruktør, Lone Scherfig.
Jeg kendte begge bestyrelsesformænd fra samarbejde i Filmbyen. Her havde jeg blandt andet hjulpet den nye formand med undervisning i ledelse og markedsføring for executives producere på Media Business School i Spanien og den anden med at lave et foredrag. Det viser, hvor meget netværk betyder - og at det man laver, kan sætte aftryk både på den korte og den lange bane.
EFC er en international organisation, som har et godt ry for at udklække filmtalenter fra hele verden. Alle involverede var drevne bestyrelsesfolk, ledere eller nogle med brancheerfaring - så for mig var det et skulderklap at blive inviteret med ombord i sådan et selskab.
Jeg takkede ja til bestyrelsesposten efter at have snakket med mit bagland. På daværende tidspunkt var jeg ansat som kommunikationschef hos Kammeradvokaten / Poul Schmith - og jeg skulle selvfølgelig være sikker på, at det ikke skabte konflikter med dem på nogen måde. Det er generelt rigtig vigtigt at have styr på potentielle interessekonflikter - særligt, når man sidder i organisationer, som også arbejder i det offentlige og statslige - og så er det bare generelt et udtryk for etik og ordentlighed i bestyrelsesarbejdet.
Har du fået flere poster siden? Eller har du planer om at søge flere?
Min første post i et advisory board var også på invitation. Det var fra direktør hos BeWell, Gitte Just. Faktisk er hun én, som jeg har mødt flere gange på min vej - og arbejdet med i forbindelse med, at hun fik co-creation til Danmark. Hun har en stærk international profil, hvor hun er innovativt tænkende og har fokus på purpose og impact med sit virke - det er noget, som vi deler, og dét har givet os et tæt følgeskab i dag.
Siden har jeg landet syv poster i advisory boards - og er i øjeblikket også i proces til flere bestyrelsesposter. Min erfaring er, at der ikke er den store forskel i advisory board og bestyrelsesarbejdet - og det ved jeg også, at den gode bestyrelsespioner, Laura Vilsbæk, er enig med mig i. Den primære forskel er, at du i en bestyrelsen er underlagt et lovgivningsbestemt bestyrelsesansvar. Med andre ord; Hvis du har erfaring fra det ene, så kan du nemt bygge bro til det andet.
For mig er det vigtigste i mit arbejde som ledelsesrådgiver det lange, seje og strategiske træk - netop fordi jeg er strateg, rådgiver og ambassadør for virksomheden og kan hjælpe over en længere periode. Det giver de mest frugtbare og bæredygtige samarbejder - og samtidig dét, som skaber størst værdi, netop fordi min rådgivning bliver skarpt kvalificeret og målrettet, når jeg kender organisationen mere indgående. Det er også derfor, jeg ofte siger nej til enkeltstående konsulentopgaver, og hellere vil være med i det lange strategiske udviklingstræk for en virksomhed - netop for at skabe værdi, mening og vækst.
Det betyder også, at jeg sjældent er interesseret i bestyrelsessamarbejde med virksomheder, der bare hurtigt skal have en exit-strategi i hus, eller som er mindre bevidste om de aftryk, som de sætter i kloden eller hos andre mennesker. For mig er det netop her det værdifulde samarbejde ligger: Når vi både skaber værdi på bundlinjen og på de store linjer. Det er også her, jeg kan udfordre med aktuel viden, data og kompetence - og samtidig komme med ideer, initiativer og internationale tendenser til at skabe positiv forandring for virksomhedens omdømme og mærkesager.
Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet? Og hvordan skaber det værdi for virksomheden?
I dag er boardarbejdet en stor del af mit virke. For mig er det vigtigt at udvise generøsitet, når jeg har at gøre med andres forretning, og skal udvikle, drifte og repræsentere dem bedst muligt.
Jeg har en forkærlighed for SMV og startups særligt med internationalt fokus. Det er ofte her, jeg ser nye forretningsmodeller, innovation og teknologi starte op, og hvor jeg kan få lov til at bidrage med indsigt og netværk på netop dét felt - og som en lille bonus, så er det jo fra et interkulturelt perspektiv, for jeg har rejst, boet og arbejdet i flere lande.
Min professionelle baggrund som både rådgiver og leder har primært været i større corporates, særligt vidensvirksomheder, som jeg kender indgående. Jeg har også erfaring, indsigt og netværk i kultur, medier, forskning, undervisning, NGO og politik. Det er min ambition at lande flere poster i virksomheder og institutioner. Generelt er jeg åben for alle typer af organisationer og brancher, så længe jeg kan spejle mig i deres formål, virke, mission og vision.
Der er mange gode virksomheder og virksomhedsledere derude, der med strategisk bistand kan gøre en kæmpe forskel for at forandre det bestående til det bedre i flere brancher. Det er en kæmpe drivkraft at kunne bidrage med at sætte et lille aftryk. Jeg arbejder i dag i boards og rådgiver i krydsfelter mellem forskning, journalistik, teknologi, robotics, AI, fashion, sustainability, salg, wellness, healthtech, uddannelse og udvikling. Det spænder vidt - og det viser også, at det strategiske ledelseshåndværk og udviklingsarbejde inden for mine fokusområder med digital forretningsudvikling, kommunikation, marketing, CSR og ESG kan bruges bredt. Derudover er god kemi og et personligt match også vigtigt. Der skal være tillid, kompetence og fremdrift - og vi skal gide at gå vejen sammen - også når det er besværligt og hårdt.
Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse?
Det er her beslutningerne tages med fokus på at skabe værdi for både forretning, mennesker og kloden. Når det lykkes, er det enormt motiverende - og jeg er en helhjertet ambassadør for de virksomheder og ledergrupper, som jeg hjælper og arbejder tæt sammen med. Det giver et enormt tæt bånd og stærkt samarbejde, når vi mærker, at vi skaber værdi og udvikler i fællesskab.
Ønsker til fremtiden?
Forskning og data viser, at den mangfoldige bestyrelse skaber størst værdi og innovation. Ifølge Dansk Industri tjener virksomheder med en mangfoldig ledelse i gennemsnit 12,6% mere end virksomheder uden mangfoldighed i ledelsen.
Mit ønske til fremtiden er, at vi får en mere ligeværdig repræsentation på bestyrelsesområdet. Og det gælder alle parametre; Alder, køn, etnicitet, social og uddannelsesmæssig baggrund, ophav etc. Ganske enkelt fordi det skaber størst værdi.
Indflydelse og magt forpligter - og derfor er jeg også bevidst om altid at løfte andre. I den forbindelse; Kæmpe cadeau til Laura Vilsbæks ‘bestyrelsesaktivisme’ - og for at gøre en stor forskel for at tale mere ligeværdig repræsentation i bestyrelsesarbejdet op.
Andet du gerne vil dele?
Ja! Jeg har nogle tips og tricks, som jeg har haft stor glæde af. Samtidig har jeg også nogle erfaringer, som jeg håber kan gavne andre. Dem vil jeg selvfølgelig gerne dele her:
💥 Vis dit strategiske værd og hold dig ikke tilbage. Bring noget til bordet, som har værdi for den virksomhed, du arbejder for. Byd ind så snart du kan - og gerne på det allerførste møde.
💥 Vær skarp. Bidrag med dine ekspertiser, og vær samtidig åben og ydmyg om styrker og svagheder - inviter andre ind, som kan supplere.
💥 Vær dig selv og skil dig ud. Det er den bedste forudsætning for at mærke, om der er et match.
💥 Vær tålmodig. Det kan være en langtrukken proces at lande en bestyrelsespost. Nogle gange kan processen tage op til halve og hele år. Særligt med større virksomheder, hvor headhuntere har inviteret mig ind som bestyrelseskandidat, har processen kunne trække langt ud og inkludere mange samtaler. Men det gælder faktisk også start ups, hvor bestyrelsesetableringer udskydes pga. manglende likviditet.
💥 Vær generøs over for dit netværk. Det er et evigt arbejde at pleje relationer - og samtidig håbe på, at de husker én, når/hvis muligheden for bestyrelsessamarbejde bliver aktuelt. Alle de aftryk, vi sætter i hinanden, tæller på den vej.
💥 Mærk efter om timingen er den rette. Når ledere og virksomheder rækker ud for at samarbejde, så siger jeg altid; Det vigtigste for mig, er at skabe værdi, når timingen er rigtig for dem. Jeg vil hellere udskyde samarbejdet et halvt år og så vide, at timingen for mit bidrag og samarbejde er værdifuld for dem, og at de kan investere den tid, det kræver. Jeg er deres investering i at skabe værdi, og det er en tillidserklæring, der forpligter, engagerer og er meningsfuld, når det virkelig lykkes.
💥 Sig det højt. Laura Vilsbæk har jo lært os, at vi skal sige det højt, når vi er interesserede i bestyrelsesarbejde. Så det gør jeg nu. Ræk endelig ud til mig! Min bestyrelsesprofil kan ses her - og er jeg ikke det rette match, så kender jeg helt sikkert én, som er.