Sådan fik jeg min første bestyrelsespost
Dette er mit mest læste blogindlæg til dato. Jeg skrev det i juli 2017, umiddelbart efter jeg var startet i min første bestyrelsespost ved Logitrans. Siden fik jeg yderligere 2 poster inden for 1 år og har nu 5 bestyrelsesposter i alt.
Jeg har ved denne genudgivelse på nyibestyrelsen.dk valgt at bevare indlægget i sin oprindelige form, da det afspejler, hvordan det er at være #nyibestyrelsen. Siden har jeg gjort mig en masse erfaringer, men jeg kan stadig genkende alle mine overvejelser og refleksioner og bevidstheden om de steder, jeg manglede viden. Men man skal jo netop ikke være ekspert på alt som ny i bestyrelsen - så får vi i hvert fald ikke flere forskellige profiler i spil. Og det skal vi :) Rigtig god fornøjelse!
Vejen til en bestyrelse – og til et hvilket som helst andet job
På mange måder minder vejen til min første bestyrelsespost om vejen til mit første job. Tag en portion relevant erfaring, tilsæt en tilsvarende portion netværk og drys til sidst med en virksomhed, som kan se mulighederne. Så er du der.
Erfaring og kompetencer
Først og fremmest skulle jeg selvfølgelig nå til den erkendelse, at jeg rent faktisk havde erfaringen og kompetencerne til at arbejde i en bestyrelse. Og jeg mener virkelig arbejde i en bestyrelse. Ikke sidde i en bestyrelse, men arbejde i en bestyrelse.
Og den erkendelse var jeg faktisk ikke selv nået frem til, før Mie Krog foreslog mig at træde ind i Bestyrelseskvinder.
Det var dengang netværket opererede under arbejdstitlen ‘Kompetente kvinder i bestyrelser og advisory boards’, og jeg gik fra alle møder med den vildeste energi. Det gør jeg stadig, og det understreger betydningen af netværk.
Det var nemlig her i netværket jeg fik øjnene op for, at der er brug for mine kompetencer på bestyrelsesniveau, ligesom det også var i netværket jeg fik fyldt en masse faglig viden og erfaring på, så jeg efterhånden følte mig godt nok hjemme i rollen til at søge min første post.
Der er masser af andre netværk, fx ASNET Board, Kvinder i Bestyrelser og Board Governance for bare at nævne nogle få.
Kompetencer og bestyrelsesfaglighed
Men tilbage til det med fagligheden, for ud over de kompetencer, jeg kan byde ind med i en bestyrelse, har jeg også haft brug for at fylde den faglighed på, der ligger i selve bestyrelsesarbejdet. Hvilken ret har man – og hvilken pligt? Det er væsentligt at forstå.
Her er en bestyrelsesuddannelse en mulighed for at få fyldt en masse faglig viden på om fx governance, ret & pligt, ligesom man også bliver skarpere på sin egen profil og det, man har at bidrage med i bestyrelsessammenhæng.
I 2014 bragte Berlingske denne oversigt over forskellige bestyrelsesuddannelser, og den gode Maria Leerbeck har også surfet igennem junglen af bestyrelsesuddannelser.
Selv har jeg (endnu) ikke en bestyrelsesuddannelse. Min vej har været netværkets vej, hvor jeg først blev inviteret ind i Bestyrelseskvinder og i dette netværk fik øjnene op for, at mine mange års erfaring som C-suite rådgiver inden for strategisk og digital forretningsudvikling nok også var relevant i et bestyrelseslokale.
Derudover er det med bestyrelsesfagligheden som med så mange andre fagligheder: Den kan tillæres. Så søg, læs og spørg erfarne medlemmer og formænd, indtil du føler dig tryg ved det ansvar, du går ind til. For det er et ansvar, du påtager dig.
Jeg deltager selv i alle interessante gå-hjem-møder, jeg kan finde, og så har jeg tilmeldt mig dette 3 dages kursus hos Lederne, hvor jeg regner med at komme igennem de basale discipliner.
Få styr på din bestyrelsesprofil
En anden ting, jeg lærte gennem netværket, var, at der er noget, der hedder en bestyrelsesprofil. Det er ikke et CV, men en profil der på 1 side præsenterer dig og det, du har at byde ind med i en bestyrelsessammenhæng. Gør det skarpt og gør det resultatorienteret.
Jeg kan ikke byde ind med flere års erfaring i C-suite eller store budgetter og store mængder af ansatte. Men jeg kan byde ind med mine kompetencer inden for digital transformation og digital forretningsudvikling. Så det er dér jeg har vinklet min profil, mens andre vinkler på præcis deres kompetencer.
Læs om bestyrelsesprofilen og få en skabelon til at lave din egen bestyrelsesprofil lige her.
Find opslagene – eller sørg for at de finder dig
Derudover fandt jeg hurtigt ud af, at bestyrelsesposter cirkuleres på præcis samme måde som andre former for jobs. Nogle bliver slået op, og andre deles gennem netværk. Lynhurtigt begyndte opslagene at cirkulere i netværket af Bestyrelseskvinder, og det blev tydeligt, at alle mulighederne er derude.
Så kan man gøre to ting. Sætte sig ned og vente på at de kommer forbi. Eller begynde at arbejde aktivt for at finde dem – eller endnu bedre: At de finder dig.
Og her er netværk igen guld.
Skab synlighed omkring dit kandidatur
Fx ville det være super smart af mig at lave en LinkedIn update à la: “Hey! Jeg er interesseret i bestyrelsesarbejde. Med mine 15+ års erfaring inden for det digitale felt kan jeg hjælpe virksomheder, der har brug for at definere en retning for de digitale indsatser, der skal bære forretningen ind i fremtiden”. Agtigt.
‘Agtigt’, fordi jeg endnu ikke selv har gjort det. Fordi jeg pludselig fik den dersens bestyrelsespost.
Vejen til min første bestyrelsespost
Jeg nåede aldrig at lave den opdatering på LinkedIn. For pludselig var der et opslag, der fandt mig. Et opslag der blev delt i gruppen af Bestyrelseskvinder samtidig med at jeg også fik det tilsendt af en anden god samarbejdspartner, som er erfaren inden for bestyrelsesarbejde og derfor får mange henvendelser. Som hun nu sender videre til mig. Mere om det senere, for først til selve opslaget.
Det var et opslag fra en produktionsvirksomhed, som manglede digitale kompetencer og viden i bestyrelsen. Jeg sendte min bestyrelsesprofil, kom til samtale og fik posten. Rimelig vild udvikling ift. at jeg blot få måneder forinden overhovedet havde set bestyrelsesarbejde som en mulighed. Og dér står jeg så nu. Nystartet bestyrelsesmedlem. Stolt, glad og ivrig efter for alvor at komme i gang. Og stadig med fuld skrue på netværket.
For det slutter ikke her.
Netværk skaber nye netværk – og nye muligheder
Som den allersidste krølle på halen bliver netværket nemlig også adgangen til min næste post. For netværket Bestyrelseskvinder skaber synlighed, og for mig har denne synlighed allerede betydet, at mit eget netværk pludselig blomstrer i helt nye retninger.
Pludselig stod erfarne bestyrelsesmedlemmer og –formænd klar med råd, vejledning og viden inden for bestyrelsesfeltet. Og det sjove er, at mange af dem var der allerede. Også før jeg gik ind i bestyrelsesarbejdet. Det var bare ikke et fagligt netværk, jeg havde aktiveret tidligere. Men så snart jeg nævnte, at jeg var gået ind i Bestyrelseskvinder, var der flere, der tog kontakt og gerne ville hjælpe.
Således fik jeg fx suppleret min bestyrelsesprofil med anbefalinger fra kompetente og erfarne bestyrelsesformænd, ligesom jeg også jævnligt bliver tippet om nye muligheder. På den måde er netværk virkelig en gave. Både de formaliserede som fx Bestyrelseskvinder, men de formaliserede netværk skaber afledte netværk, fordi de giver synlighed og åbner for nye perspektiver i den måde, vi ser hinanden på.
Og cirklerne bliver hele tiden udvidet. Men det kræver først og fremmest, at man bestemmer sig for, at det er det, man vil. At man har kompetencerne. Og at man tør sige det højt.
Det sidste øver jeg mig stadig selv på, men hold øje med LinkedIn: Pludselig er den der.
Online forløb
Efter jeg udgav dette blogindlæg fik jeg yderligere 2 poster inden for 1 år, og jeg begyndte at få en masse henvendelser fra folk, der gerne ville høre, hvad jeg havde gjort.
Det blev begyndelsen på nyibestyrelsen.dk, og for at klæde endnu flere på til at navigere sikkert efter den første bestyrelsespost, holder jeg nu masser af foredrag og har derudover også udviklet en række onlineforløb på nyibestyrelsen.dk og disse 2 gratis guides, der hjælper med at finde vej: