Skal man være adm.dir. for at arbejde i en bestyrelse?
Jeg lytter til mange podcasts. Fagligt relevant indhold, gode fortællinger og alt muligt andet. Jeg elsker podcasts. En af dem, jeg har fulgt længe, er Mod Til at Lede fra Le Gammeltofts projekt Heartbeats. Qua Les radiobaggrund er det gode, velproducerede og professionelle produktioner, som inspirerer, udfordrer og gør klogere. Således også Mod Til at Lede, som behandler flere forskellige former for ledelse - herunder også bestyrelsesarbejdet.
Mod til at lede - også i bestyrelseslokalet
Mod til at Lede startede med Stine Bosse ved roret, derpå kom Asger Aamund til, og senest har Katrine Hertz Mortensen taget over. Særligt interessant i denne forbindelse er de 10 afsnit med Asger ved roret. Han tager nemlig bestyrelsesarbejdet under kærlig behandling, og her er han eksponent for en ofte forekommende antagelse, som er med til at spænde ben for at få flere forskellige profiler ind i de danske bestyrelser.
Asger er nemlig af den opfattelse, at rollen som CEO eller adm.dir. er den eneste vej ind i bestyrelseslokalet.
I afsnittet fra 27. marts siger han fx:
Man skal have ledet en virksomhed for at forstå, hvor klemt man er som direktør.
Man skal vide hvordan det er at være topchef for at kunne bidrage i bestyrelsen.Asger Aaamund, Mod til at lede, 27. marts 2018
Der er andre veje
Her er jeg lodret uenig. Primært fordi jeg selv arbejder i 6 bestyrelser og 4 advisory boards uden at der på noget tidspunkt har stået Chief-noget-som-helst på mit CV.
Og her kan Asger sagtens anfægte min personlige erfaring, for jeg sidder jo ‘kun’ i små og mellemstore virksomheder. Men det er nu engang den type virksomheder, der er allerflest af i Danmark, og de rummer et kæmpe vækstpotentiale, som i høj grad kan forløses ved at professionalisere bestyrelsesarbejdet.
Det er bl.a. dokumenteret ved et forskningsprojekt, Vidensforum, fra Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet. Et projekt som ASNET fx omtaler her.
Bestyrelsesarbejde i SMV’erne
Så mit sigte er SMV’erne, og dér er i lige så høj grad brug for kompetente kræfter og professionelle bestyrelser som i de C20-virksomheder, der måske snarere er Asgers fokus.
Og også i SMV’erne kan den professionelle bestyrelse meget vel bestå af en hel bunke Chiefs. Som Asger mener er adgangsbilletten. Der er bare en fare for at alle disse chiefs kommer med et relativt ensartet erfaringsgrundlag. Og det ved vi fra andre undersøgelser, er et dårligt udgangspunkt for at tænke nyt og udvikle nye løsninger.
Behov for nye kompetencer i bestyrelserne
Heldigvis har Asger også gæster i studiet, og selvom de kun i ringe grad er i stand til at flytte på hans synspunkter, er det rart som lytter at blive bekræftet i, at man kunne se anderledes på tingene. Således fx Jens Howitz, der arbejder med executive search og argumenterer for, at man i flere rekrutteringer er nødt til at kigge bredere, fordi man har brug for kompetencer, der ikke nødvendigvis er repræsenteret i en CxO. For eksempel kompetencer inden for digitalisering og digital forretningsforståelse, internationalisering, nye forretningsmodeller eller andet.
For netop her bliver det tydeligt, at vi har brug for mange flere forskellige profiler i de danske bestyrelser.
Strategisk fokus og værdiskabelse i bestyrelsen
Og selvom Asger forsøger sig med en bemærkning om, at “så kan man da bare lave en konsulentaftale” (hvis man altså er nødt til at samarbejde med de formastelige, som ikke har CxO på CV’et), må jeg sige: Nej, det kan man ikke nødvendigvis. I hvert fald ikke hvis man vil angribe virksomhedens vækst og udvikling strategisk og langsigtet. Så er der brug for andre kompetencer og andre erfaringsgrundlag, særligt i bestyrelsen.
Og hvis disse kompetencer så kommer i skikkelse af en kvinde uden topledelseserfaring eller måske en yngre mand fra en start-up, får Asger og hans kumpaner i bestyrelsen yderligere den gevinst, at diversiteten øges. Og hér ligger endnu en potentiale, der blot skal aktiveres.
Så kære Asger: Vær ikke så bekymret for, om bestyrelsesmedlemmerne har CxO på CV’et. De kan sagtens bidrage i bestyrelsesarbejdet alligevel, hvis de repræsenterer præcis de kompetencer, der repræsenterer virksomhedens muligheder eller udfordringer. Og vær så glad for, at der ydermere vil være store afledte gevinster ved at få bare én ind, som ikke ligner alle dem, der sidder der i forvejen.
Så nej, man behøver ikke CxO på CV’et for at bidrage i bestyrelsen. Og lad det være en opfordring herfra: Søg posten hvis du har de rette kvalifikationer. Uagtet hvor meget eller hvor lidt Chief du har på dit CV.
Find vej til bestyrelseslokalet
Er du i tvivl om, hvordan du finder vej, har jeg også skrevet om det, ligesom jeg har udviklet denne gratis guide, hvor du får 3 veje til din første bestyrelsespost.