Anne Bach Waagstein kommer fra NGO- og konsulentverdenen og byder ind i en bestyrelse i fagbevægelsen
Jeg stødte på Anne på LinkedIn, da hun dukkede op i en artikel i Børsen, som handlede om Djøf’ere i de danske bestyrelser, og jeg faldt over for hendes kommunikationsbaggrund og ESG-erfaring, for det er verdens bedste eksempel på, at der er brug for noget nyt i de danske bestyrelser.
Når Anne kan arbejde som formand for 30.000 privatansatte i Djøf og dertil arbejde som næstformand for 108.000 medlemmer i Djøf, har vi endnu et virkelig godt eksempel på, at der er mange forskellige kompetencer, som kan bringes i spil i bestyrelseslokalet. Også de kommunikationsfaglige og ESG - selv på formandsposten.
Dermed er Anne endnu en fuldkommen formidabel rollemodel. Hendes historie er nemlig 100% mere relatérbar end alle de alvorlighedstyper, vi ofte møder i mediebilledet.
Særligt dér, hvor hun fortæller, at hun var i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet var kvalificeret.
Den følelse husker jeg selv - og den vil du måske også kunne genkende.
Men læs selv Annes inspirerende historie lige her.
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Jeg er chef for samfundsansvar og strategiimplementering hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. Ved siden af har jeg et hverv som næstformand for Djøf, der har 108.000 medlemmer, og formand for Djøf Privats godt 30.000 privatansatte.
Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?
Jeg vil helt ærligt sige, at det ikke var noget, jeg havde tænkt over. Jeg har altid været ambitiøs, så det handler ikke om manglen på ambitioner – men bestyrelsesarbejde ikke var noget, jeg havde tænkt over som en mulighed. Så jeg valgte det, fordi jeg blev ringet op og opfordret til det og fordi det lød virkelige spændende (se svar nedenfor under ”Hvordan”). At det så var meget privilegeret på den måde at blive ringet op, det er jeg klar over i dag.
Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?
Ja, og jeg startede faktisk med at bede om betænkningstid. Bestyrelsesarbejde var slet ikke en del af mit mindset. Og opkaldet kom samme måned som jeg skulle starte i et helt nyt job. Så med tanke på mine tre mindre børn og mit nye job i en helt ny branche, indledte jeg faktisk med at bede om betænkningstid.
Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?
Jeg læste i Djøf-Bladet, at man kunne stille op til Djøfs repræsentantskab. Jeg stillede op fordi, der var nogle ting, jeg gerne ville være med til at ændre ved Djøf, så jeg sendte en motiveret ansøgning og lagde et opslag på LinkedIn. Jeg opnåede et godt valg blandt Djøfs medlemmer, og kort efter at jeg var valgt ind, blev jeg kontaktet og opfordret til indgå i Djøfs delbestyrelse for privatansatte Djøf-medlemmer.
Jeg tror, at henvendelsen kom på baggrund af flere ting, bl.a. at jeg havde en atypisk Djøf-baggrund (næsten ti år i NGO-verdenen kombineret med erfaring fra konsulentbranchen) og specifikke efterspurgte kompetencer (kommunikation og Public Affairs) og dermed kunne skabe endnu mere diversitet i bestyrelsen. Senere blev jeg opfordret til også at stille op til Djøfs hovedbestyrelse, hvor jeg i dag arbejder som næstformand for bestyrelsen.
Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for organisationen?
Først og fremmest er jeg altid velforberedt og engageret – og jeg er ægte interesseret i mennesker og i at finde den bedste løsning på tværs af mødebordet. Fagligt kan jeg tilføre værdi i kraft af mine specifikke kompetencer inden for ESG (miljømæssig, social og ledelsesmæssig bæredygtighed), Kommunikation og Politik/Public Affairs, ligesom jeg har opbygget en erfaring i at agere i et politisk miljø i kraft af min formandsrolle i Djøf.
Jeg har selvfølgelig også en vis basisviden i kraft af min Djøf-uddannelse, dvs. en grundlæggende teoretisk forståelse for samfundsvidenskabelige, økonomiske, juridiske og organisatoriske forhold, som kan være en fordel i bestyrelsesarbejde – og helt praktisk erfaring fra mit arbejdsliv, herunder ledelseserfaring. Men hvis jeg skal sige, hvad jeg tror, min særlige superhelte-evne er, så er det at være engageret, nysgerrig og ret direkte.
Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse ?
Det at få lov at sætte den strategiske og/eller politiske retning for en virksomhed eller organisationen, synes jeg, er en særlig gave – det er meget givende.
Jeg kan også godt lide det mod, det sommer tider kræver – at man sidder dér og kigger hinanden i øjnene hen over mødebordet og giver hinanden håndslag på, at man ”ejer” en fælles beslutning – også den svære beslutning. Jeg synes også, det er spændende at gøre sit bedste for at få en god dynamik mellem bestyrelse og direktion.
Andet du gerne vil dele?
De to vigtigste bøger, jeg har læst i forbindelse med at turde tage springet ind i ledelse og bestyrelsesarbejde er ”Playing BIG” af Tara Mohr og ”Lean in” af Sheryl Sandberg. De bøger gjorde mig på hver sin måde opmærksom på, at mange (især kvinder) kommer til at ”spille små”. Det besluttede jeg mig for at lave om på. Jeg har rettet ryggen og har øvet mig i at fortælle verden: ”Jeg har kompetencerne til dét her.” Og så forsøger jeg i mit professionelle liv at omgive mig med mennesker, der både giver mig ærlig feedback og som samtidig opmuntrer mig til, at det her – dét kan jeg da sagtens.