Nyibestyrelsen.dk

View Original

Lisbet Mensa-Annan: Vejen til min første bestyrelsespost

Lisbet mødte jeg første gang under Coronanedlukningen i 2020, hvor jeg var inviteret ind i hendes netværksgruppe for at holde et oplæg om vejen til den første bestyrelsespost.

Det hele foregik online, men der var en vildt god stemning, et stærkt nærvær og et stort engagement fra alle deltagerne. For mig var det endnu én af de dér aftener, hvor jeg er helt på toppen over, hvor meget bestyrelsespotentiale der egentlig findes uden for Bestyrelsesland.

Derfor blev jeg også så glad, da Lisbet dukkede op i Goodtalks, hvor vi hver måned sætter vejen til den første bestyrelsespost på agendaen - og endnu gladere, da hun sagde ja til at dele vejen til den første post her på Nyibestyrelsen.dk.

For den første post har hun nemlig fået - faktisk har hun fået flere. Og så var der også den, hun sagde nej til.

Læs selv med her.

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Jeg er soloselvstændig konsulent. Mit afsæt er strategiimplementering, konceptudvikling og ledelse af forandringer. Hverdagen er en blanding af 1:1 lederforløb, undervisning og projektopgaver ifm. forretningsudvikling.

Jeg hjælper mine kunder – typisk SMV’er – med analyser, konkrete produkter og/eller handlingsplaner, så de kommer i mål med de ønskede forandringer.  

Min baggrund er 20+ års erfaring med ledelse, strategi, porteføljestyring, optimering, projektledelse, innovativ organisationskultur samt digital værdiskabelse. I tillæg hertil tog jeg en Executive MBA fra AVT Business School i 2015-2017. 

Hvorfor valgte du at gå ind i et advisory board / en bestyrelse?

Min drivkraft er udvikling – menneskelig trivsel såvel som forretningsmæssig vækst. Når jeg kan bidrage til at indfri virksomhedernes strategiske ambition, giver det mit arbejdsliv mening. 

Jeg har en nysgerrighed for tidens tendenser og har i mange år været ansvarlig for at sætte det lange lys på udvikling, men arbejde med en kort plan, og det kommer mig til gode i bestyrelsesarbejdet / advisory boards, (Boards) hvor jeg kan hjælpe med at bygge bro mellem målsætninger og den konkrete indsats. 

Når jeg bidrager i Boards har jeg mulighed for at rådgive ud fra et forretnings- og ledelsesmæssigt perspektiv rundt om potentiale og udfordringer, men her blander jeg mig ikke i selve eksekveringen af beslutninger - modsat i mit daglige arbejde. 

I SMV-segmentet er der oftest også lidt kortere fra tanke til handling, hvilket jeg finder motiverende.

Min ”corporate” erfaring er guld værd, men i dag bruger jeg den primært som katalysator for at professionalisere SMV’er uden at kvæle det originale iværksætter DNA. 

Min lyst til at engagere mig er helt klart også vokset i takt med at flere virksomheder bliver mere formålsdrevne og har større fokus på at spille hinanden gode. Det gør samspillet i beslutningslokalet mere effektivt, hvilket passer rigtig godt til min profil.

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

Første gang, jeg blev inviteret ind i en bestyrelse, blev jeg ramt af lidt ærefrygt, fordi der var andre mere erfarne medlemmer med ombord. Jeg havde overvejet bestyrelsesarbejde, men var bekymret for om min erfaring var ”tung” nok, fordi jeg ikke har erfaring fra C-level.

Det viste sig dog hurtigt, at min erfaring med strategisk ansvar for programmer/projekter direkte til C-level / bestyrelse var ligeværdig med de øvrige bestyrelsesmedlemmer, som var markant ældre og havde haft finere titler end mig, men heller ikke C-level erfaring. 

Det var så lidt en balancegang for mig at få koblet 1) respekt for historikken med 2) præsentation af frisk forskning og megatrends uden at ramme muren af ”det har vi prøvet før”, men fakta trumfede fortællinger, så mit perspektiv blev værdsat, og samarbejdet rigtig godt. 

Anden gang, jeg blev inviteret ind i en bestyrelse, fik jeg indtryk af, at jeg var blevet spurgt, fordi jeg 1) er kvinde og 2) ikke er 100% etnisk dansk (min mor er dansk, min far fra Ghana).

Der blev jeg ramt af ”Ejmenaltså, det er sgu da mine kompetencer, der er det væsentligste” og takkede nok nej lidt for hurtigt.

Set i bakspejlet burde jeg have fokuseret på, at der rent faktisk også var et kompetencemæssigt match og så have været mere nysgerrig på at forstå deres intention om at skabe diversitet i bestyrelsen. 

Hvordan fik du din allerførste post?

Netværk. Jeg fik min første bestyrelsespost tilbudt af en tidligere chef. Dengang var jeg ikke decideret søgende, men jeg lyttede til, hvorfor han mente, jeg kunne bidrage - og takkede så ja.

Siden har jeg fået mulighed for at bidrage i 3 forskellige advisory boards – alle serveret via netværk. De to første var afgrænset til 1 år. Den seneste post er med fortløbende kontrakt og med henblik på at etablere en professionel bestyrelse. 

Jeg har været til samtale på to forskellige bestyrelsesposter, jeg har søgt, men en anden heldig kandidat fik posterne. 

Aktiviteterne er resultat af, at jeg i et par år har sagt højt til mit netværk, at jeg gerne vil lave mere bestyrelsesarbejde.

Jeg har deltaget i Goodtalks, bestyrelsesclub, hvor du Laura Vilsbæk deler ud af dine guldkorn og faciliterer at vi bruger hinanden til erfaringsudveksling og sparring. 

Jeg har også fået fantastisk sparring fra f.eks Henrik Busch og Helle Ørsted, som har hjulpet mig til at blive afklaret på mit specifikke bidrag i en bestyrelse / advisory board, guidet mig igennem junglen omkring synlighed, drøftet om en bestyrelsesuddannelse var relevant for mig, når jeg også har en MBA, givet eksempler på hvordan aftalegrundlaget kan/skal se ud og svaret på mange andre spørgsmål og overvejelser. 

Helt lavpraktisk har jeg lavet et specifikt bestyrelses-CV, registreret mig i relevante databaser og søger de åbne opslag jeg opsnapper. Kaffemøder og netværk er helt klart min safe zone. Online møder er super effektive - når man kender hinanden - men ifht. introduktion er jeg bare bedst den fysiske verden. 

Indtil videre har jeg ikke turdet lægge min profil offentlig på LinkedIn, men jeg varmer op til at det kan være et trinbræt til min næste post og hylder i mellemtiden alle dem, der allerede har taget skridtet. 

Det er lidt pudsigt, for jeg har absolut intet problem med at promovere og løfte andre, men når det handler om at brande mig selv, kan jeg tvivle og overtænke om andre nu ikke også synes, at det er lidt for meget ”ananas i egen juice”. 

Uanset er det min oplevelse, at jeg er blevet mødt med stor åbenhed og et oprigtigt ønske om mange gerne vil hjælpe mig videre, så jeg er meget taknemmelig for alle dem som har bidraget til min udvikling og naturligvis også dem, som har taget mig med ombord.

Hvad kan du bidrage med i lokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

Mit bidrag i en bestyrelse er at gøre virksomheden vækstparat, så det er muligt at udvikle sig til næste niveau. Mit fokus er at fremme et innovativt mindset, professionalisere driften samt sikre, at grænseflader mellem strategi, struktur, processer og systemer har den rette modenhed, så energien bruges målrettet og engageret på forretningsudvikling og skalering.  

See this gallery in the original post

Jeg har primært arbejdet med strategi og forretningsudvikling og har masser praktisk erfaring med de benspænd – både repræsenteret i adfærd og/eller manglede struktur – der er klassiske i forandringsprocesser, så jeg kan spotte mange af de blinde vinkler i det forretningsmæssige og organisatoriske landskab. 

F.eks byder jeg ind på eksekvering af strategi ifbm. digitalisering. Der er uanede teknologiske muligheder, men den organisatoriske implementering, der sikrer at man ikke snubler i processen på vej hen mod målet er et omdrejningspunkt for mig. Det skal afklares, om der er sammenhæng mellem potentialet, forretningens formål og alle interessenter i værdikæden. 

Derudover er jeg datadrevet, optimerende af natur og udstyret med et etisk kompas, der viser vejen til en profitabel forretning. Helt grundlæggende har jeg et behov for, at investeringer lykkes i praksis, så de er tid og penge værd.

Men trivsel er et kardinalpunkt. Jeg tror ikke på, at der kan skabes bæredygtig vækst, hvis dem, der skal eksekvere på en strategi, ikke har tillid til eller oprigtig lyst til at følge ledelsen.

Så hvis jeg støder på ”kejserens nye klæder” i lancering af en strategi, stiller jeg virkelig mange og super irriterende spørgsmål, indtil en 360 graders vinkel af ”can we really walk the talk” er belyst.

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i et advisory board eller en bestyrelse?

Det lyder måske banalt, men det at være med til at gøre en forskel for andres realisering af drømme, giver bare mening for mig. 

Vi kommer i særlig langt i vores udvikling, hvis vi ikke involverer andre, og hvis det jeg har opbygget af viden, erfaring og indsigt kan hjælpe andre, så føler jeg mig faktisk forpligtet til at ”pay it forward”.

Som bonus lærer jeg jo også nyt fra de andre i boardet om områder jeg ikke har ekspertise indenfor, og det er altid inspirerende at få indblik i andres faglighed og erfaringer. Det udvikler mig. 

Andet du gerne vil dele?

Der bliver snakket meget om at netværk primært er indgangen til en post. Det er fakta, men forandringer kan også ske indefra, så jeg vil gerne dele, at jeg selv har været med til at ændre en ”tantebestyrelse” til en professionel bestyrelse.

Første punkt var at indlede snakken om, hvorvidt bestyrelsen besad de kompetencer, der var nødvendige for at eksekvere på den nye retning, der var enighed om. Det tog et par runder, men det blev efterhånden tydeligt at det, der havde fungeret tidligere, nok ikke var tilstrækkeligt fremadrettet. 

Derefter fulgte en anerkendelse af, hvad forskellighed betyder for kvaliteten i beslutninger. Vi definerede hvilke kompetencer der skulle ombord og ønskede samtidig at nedsætte gennemsnitsalderen. Vedtægterne gav mulighed for at tilføje et medlem, så målet blev at optage 3 nye medlemmer.

Vi rekrutterede de nye kandidater via åbne opslag, for at fokusere på de rette kompetencer fremfor ”hvem kender vi i eget netværk?”. Vi gik struktureret til værks og gav alle kandidater en score ifht. de kompetencer og værdigrundlag vi ønskede at få tilføjet til bestyrelsen.  

Ingen tvivl om at det var en del mere tidskrævende at ”score” alle kandidaterne, men processen var transparent, fokus ensrettet og skarpt på, hvem der ville kunne løfte udvikling til næste niveau. 

I dag er bestyrelsen mangfoldig i en bred forstand, drøftelserne nuancerede og nytænkende, prioritering målrettet og de beslutninger, der træffes giver direktøren tryghed og ro til at eksekvere på den retning der er aftalt. 

Her kan du finde flere inspirerende rollemodeller:

See this gallery in the original post