Thomas Lange: Vejen til min første bestyrelsespost
Jeg er altid på udkig efter bestyrelser, der tager nye kompetencer ind, og derfor fyrede jeg også en konfettikanon af, den dag Dansk Installations Teknik sendte denne åbne bestyrelsessøgning i cirkulation på LinkedIn.
Her var der nemlig en virksomhed, som havde nogle nye krav og forventninger til det nye bestyrelsesmedlem:
Erfaring med organisationsudvikling, lederudvikling og medarbejderfastholdelse. Gerne fra rolle som erhvervspsykolog, senior HR-rolle eller lignende
Det klappede jeg i mine små hænder over, for jeg køber på ingen måde sangen om at HR, personaleledelse og organisationsudvikling er “bløde” kompetencer. Medarbejderne er virksomhedens allerstørste aktiv og skal derfor ha’ præcis lige så meget opmærksomhed som maskinparken og øvrige aktiver.
Et par måneder senere blev stillingen besat, og Thomas Lange, som er erhvervspsykolog, var den heldige og dygtige.
Med Thomas får DIT ikke bare et nyt medlem med nye kompetencer. DIT får også et af de ganske få bestyrelsesmedlemmer, som er under 40 år, og Thomas er dermed endnu et billede på, at bestyrelseskompetence intet har med alder eller tonstung topledererfaring at gøre.
Derfor spurgte jeg Thomas, om han ville dele sin historie, og det ville han heldigvis gerne, så læs med her om vejen til den første bestyrelsespost for én, der er under 40 og kommer med en helt anden erfaring end den gængse.
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Jeg arbejder som chefkonsulent for en konsulentvirksomhed, der hedder Ennova. Her hjælper jeg primært ledere i den private sektor med data-drevet ledelsesudvikling.
Opgaverne består af træning, procesfacilitering, coaching af ledere på alle organisatoriske niveauer ift. med især engagement- og kundetilfredshedsmålinger samt 360-graders ledelsesundersøgelser. Kunderne spænder bredt fra SMV’er til globale C25-virksomheder.
Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?
Som ekstern ledelseskonsulent kommer jeg rundt til vidt forskellige og spændende virksomheder. Jeg er priviligeret at få indsigt i forskellige forretningsmodeller, kulturer samt ledelsesstile fra teamlederen i produktionen til den globale CxO.
Men jeg er og bliver en konsulent. Dvs. jeg rådgiver, coacher, sparrer, analyserer osv. men i sidste ende er det altid kundens beslutning, hvad de omsætter mit bidrag til.
Som bestyrelsesmedlem får jeg mulighed for at kombinere al den viden og erfaring, jeg suger til mig i mit daglige virke og omsætte det med hånden på kogepladen i bestyrelsesarbejdet.
Dertil er jeg som erhvervspsykolog meget kommercielt minded, da jeg er lige så optaget af strategi og forretningsudvikling, som jeg er optaget af mennesker. Særligt spændingsfeltet mellem forretning og mennesker.
Bestyrelsesarbejdet giver mig en unik mulighed for at dyrke mine kompetencer inden for dette endnu mere sammen med andre fagligheder end min egen.
Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?
Ligesom mange i min position formentlig tænker, var jeg i tvivl om, hvorvidt man ville fokusere for meget på fraværet af tung ledererfaring og min unge alder i en bestyrelsessammenhæng.
For mig var det en hjælp, at jeg i mit daglige arbejde hjælper den type “tunge” lederprofiler, så jeg vidste på forhånd, at jeg ville kunne bidrage værdiskabende. Min tvivl gik nærmere på, om jeg kunne overbevise bestyrelsen om det.
Det skal siges, at jeg intet kendskab havde til nogle af medlemmerne, da det var en opslået stilling.
Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?
Det var en opslået stilling, som jeg faldt over på Nyibestyrelsen.dk’s profil på LinkedIn.
Der var tale om en virksomhed, der eksplicit efterspurgte kompetencer inden for mit felt (erhvervspykologi), hvilket gav mig troen på, at de kunne se mig som relevant - på trods af min alder og mangel på tung ledererfaring.
Jeg ringede til formanden og fik afklaring på et par - i mine øjne - centrale spørgsmål vedr. virksomhedens situation og ejerledernes indbyrdes relationer. Derfra var til en online samtale og derefter en fysisk samtale, som resulterede i, at vi valgte hinanden til.
Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?
Jeg bidrager i særdeleshed med mine oparbejdede kompetencer fra konsulentarbejdet. I særdeleshed mine kompetencer inden for ledelsesudvikling, coaching og procesfacilitering.
Konkret kan jeg bidrage med sparring til ejerlederne vedr. emner som f.eks. medarbejderfastholdelse, ledelses- og organisationsudvikling.
I en branche med høj aktivitet og kamp om arbejdskraften skaber det værdi for virksomheden ved fastholdelse af de dygtige medarbejdere samt optimering af virksomhedens performance via fokus på optimering af ledelseskvalitet.
Dertil kan jeg bidrage til værdiskabende til selve diskussionerne og beslutningsprocesserne i bestyrelsesrummet, da jeg er trænet procesfacilitator og coach - bl.a. med dyb indsigt i kognitive bias.
Her bruger jeg min spørgeteknik og lytteniveauer til at identificere tvivlsomme antagelser og biased beslutninger, uanset om det vedr. estimater i budgettet, håndtering af varelager eller bemandingsproblemer. Dermed bliver der truffet bedre beslutninger, der i højere grad er “renset” for alle de vanlige bias, der uundgåeligt sniger sig ind i lokalet, når man har lange møder.
Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse?
Det er tidligt i processen for mig at svare ift. det professionelle bestyrelsesarbejde, men baseret på min erfaring fra frivilligt bestyrelsesarbejde, er det, som jeg håber på bliver det allerbedste, muligheden for at påvirke virksomhedens udvikling.
Når man sidder med det overordnede ansvar i en virksomhed spænder temaerne bredt, hvorfor der er en god variation i de udfordringer, der skal håndteres i bestyrelsen. Fra de mere “hårde” og klassiske dyder som økonomistyring, salg, værdikædeoptimering og strategiprocesser til de mere “bløde” udfordringer såsom tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere, et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø og ledelsesudvikling.
Andet du gerne vil dele?
Følg relevante grupper på LinkedIn! Denne stilling var aldrig noget frem til mig, hvis ikke jeg havde fulgt Nyibestyrelsen.dk
Sig højt at du er på udkig. Hvis ingen ved det, minimeres dine chancer for at du bliver “opdaget”.
Hvis du har professionelle bekendtskaber som allerede laver bestyrelsesarbejde, så spar med dem om, hvordan din profil kan bidrage. Jo mere indsigt du kan få fra helt konkrete fortællinger fra det forjættede land, desto skarpere kan du fremstå i din søgning.
—-
Tusind tak til dig for at dele, Thomas - og held og lykke med din første bestyrelsespost. Må det blive til stor glæde og gavn for både dig og for Dansk Installations Teknik.