Der findes - mig bekendt - to kortlægninger af det danske SMV-bestyrelseslandskab, som er tilgængelige for alle - kvit og frit. Dem deler jeg her. For nok er SMV’erne den type af virksomheder, der er allerflest af i Danmark, men de har ofte ikke den store offentlige interesse, og derfor er det så skønt, når nogle gør sig umage - så vi andre også kan lære mere om, hvad det er for et landskab, vi navigerer i.
Skal man ha' branchekendskab for at arbejde i en bestyrelse?
Andreas Frøland fra BoardPartner stillede et rigtig godt spørgsmål på LinkedIn ifm. med en nyhed om den nye bestyrelse i Bang & Olufsen. Spørgsmålet lød: “Skal man ha' branchekendskab for at arbejde i en bestyrelse?“. Et vildt godt spørgsmål, for jeg møder det også tit, og det er faktisk et af de spørgsmål, jeg mangler at besvare her på blog’en, så - i nyibestyrelsens ånd: Here goes.
Men hvor finder man bestyrelsesposterne?
Endnu et af de virkelig gode spørgsmål. For hvor finder man bestyrelsesposterne?
Lad mig bare sige: De er rigtig godt gemt af vejen og kan umiddelbart svære at finde, når man tager et første kig. Faktisk estimerer Tau Steffensen i sin store undersøgelse af SMV-bestyrelserne i Danmark, at over 95% af alle bestyrelsesposter besættes gennem netværk. Men der er nogle steder, du kan kigge, og dem deler jeg her.
Hører medarbejderne hjemme i bestyrelseslokalet?
Om medarbejdere hører hjemme i bestyrelseslokalet? Ja da! Klart! Faktisk kan jeg slet ikke se, hvordan vi kan løse vores opgave godt nok, hvis vi aldrig inviterer medarbejdere indenfor. Indenfor i overført eller bogstavelig forstand. Og hvorfor nu det? Har vi ikke rigeligt at forholde os til? Jo, måske. Men måske er det det helt forkerte, vi fokuserer og satser på. Og det er ikke kun direktionens ansvar. Det er også et bestyrelsesanliggende, at organisationen er stand til at eksekvere på de ting, der besluttes i bestyrelsen.
Hvem er dine rollemodeller?
Er du #nyibestyrelsen?
Podcasts om bestyrelsesarbejde
Hvordan sætter bestyrelsen det digitale på den strategiske dagsorden?
Det dér med at sætte det digitale på bestyrelsens dagsorden er der mange SMV’er, som kæmper lidt med. Og de digitale profiler, der måske kunne hjælpe med det, kan ikke se sig selv i bestyrelsesarbejdet, fordi det ikke ligefrem er deres slags, der sidder dér omkring bordet. Men frygt ej. Jeg fortæller, hvordan jeg og andre gør, for der er ingen tvivl: Vi skal i gang.
Hvornår er man egentlig bestyrelsesparat?
»Et godt digitalt afsæt begynder i bestyrelsen. Her bør være mindst ét medlem, der kan navigere i den digitale tidsalder og se de nye digitale muligheder for vækst. Det kræver, at man ser på det at være ‘bestyrelsesparat’ på en ny måde« Sådan siger Camilla Rygaard-Hjalsted, CEO for Digital Hub Denmark, og jeg laver kæmpe yes arm. Det det er jo det, hele nyibestyrelsen.dk handler om: At vi skal ha’ mange flere profiler i spil i de danske bestyrelser - fordi de trad. bestyrelseskompetencer ikke længere er nok til at sikre og katalysere de danske virksomheders vækst og udvikle.
Ejerlederen: En nøgle til at få flere forskellige profiler i spil i de danske bestyrelser
Der er masser af forskning, som dokumenterer ejerledernes forbehold mod at få en professionel bestyrelse med eksterne medlemmer; Ejerlederne vil bestemme selv, og de vil ha' deres frihed. Og derfor er det så befriende, når en ejerleder fortæller om alle *fordelene* ved at etablere en bestyrelse med eksterne medlemmer.
Hvad skal man rent faktisk kunne for at arbejde i en bestyrelse?
Hvordan kommer man i gang med bestyrelsesarbejdet? Nu på video🎥
Sådan får du din første bestyrelsespost - nu også i Berlingske Business
Efter devisen “Nye profiler - nye veje” har jeg eksperimenteret med at formidle en masse forskellige aspekter af bestyrelsesarbejdet på Instagram. Og netop på Instagram var der pludselig én, der skrev en besked. Det var Sarah Hammeken, som er partner i GoodTalks og klummeskribent for Berlingske Business. Sarah ville gerne interviewe mig til en klumme om bestyrelsesarbejdet, og lørdag den 4. maj 2019 kunne alle læse Sarahs fine klumme i Berlingske. Den deler jeg her sammen med de væsentligste pointer.
Skal man have en bestyrelsesuddannelse?
Skal man have en bestyrelsesuddannelse for at gå i gang med bestyrelsesarbejdet? Det korte svar er nej, og jeg er selv et eksempel. havde ikke en uddannelse, da jeg fik min første post - og har det stadig ikke 4 poster senere. Når det så er sagt, kan der være mange gode grunde til alligevel at tage en uddannelse. Det skriver jeg om her.
Endnu en vej til bestyrelsen: Repræsentantskabet
Repræsentantskabet. Smag på det. Det lyder v-i-r-k-e-l-i-g tørt. Næsten som om det støver i munden. Og det er virkelig synd, for det er endnu en vej ind i bestyrelsesarbejdet. Og selve arbejdet i repræsentantskabet er alt andet end kedeligt. Har har jeg samlet en liste over de repræsentantskaber, du kan søge ind i - det kræver blot at du er kunde og / eller medlem.
De 3 oftest forekommende fordomme og forestillinger om bestyrelsesarbejdet
De formelle krav til bestyrelsesarbejdet kan godt virke en smule uigennemskuelige, og samtidig er bestyrelsesarbejdet omgærdet af en form for mystik og en række fordomme og forestillinger, der er medvirkende til at mange af de nye, spændende profiler til det værdiskabende bestyrelsesarbejde stadig står uden for døren og kigger ind. Dem skal vi have indenfor, så her svarer jeg på de 3 oftest forekommende fordomme og forestillinger i håbet om at vi kan få mange flere forskellige profiler med indenfor.
Sådan kan du også komme i gang med bestyrelsesarbejdet
Skal man være adm.dir. for at arbejde i en bestyrelse?
Det dér med direktørjobbet er endnu et benspænd ift. at få mange flere forskellige profiler i spil i de danske bestyrelsen. Så lad mig bare slå fast: Nej, du behøver ikke ha’ CxO på dit CV for at kunne bidrage i bestyrelsen. Her er der nemlig også brug for andre kompetencer end “blot” det at ha’ siddet for bordenden.
Et kig ind i bestyrelseslokalet
“Men hvad laver man egentlig?” Så vidt endnu et af de oftest stillede spørgsmål, når talen falder på mit bestyrelsesarbejde. Og jeg genkender både spørgsmålet og følelsen, så derfor vil jeg gerne være med til at åbne døren ind til bestyrelseslokalet, så vi kan eliminere endnu en af de barrierer, vi kender, ift. at få flere forskellige profiler i spil.