Nyibestyrelsen.dk

View Original

Hvilke kompetencer er "rigtige" bestyrelseskompetencer?

Men... Hvad skal man kunne for at arbejde i en bestyrelse? Er jeg for smal i mine kompetencer? Er jeg for bred i mine kompetencer? Hvad med brancheerfaring? Skal man være direktør?

Jeg har fået mit livs første direktør-titel. For 2 år siden startede jeg nemlig som Club Director i Goodtalks. Her er jeg ansvarlig for den GoodClub, som handler om bestyrelsesarbejdet, og her taler vi om alt der, der er vigtigt at vide om bestyrelsesarbejdet, om vejen til den første post og om alle barriererne, alle dilemmaerne og alle de ting, det bare giver mening at drøfte i et tæt og tillidsfyldt netværk.

Til årets første GoodClub havde jeg inviteret Ditte Hartvig til at fortælle om hendes vej til den første bestyrelsespost. Ditte deler også sin historie her på Nyibestyrelsen.dk, og Ditte historie er interessant, fordi hun (heller) ikke ligner et af de gængse bestyrelsesmedlemmer. Hun er nemlig 37 år og har arbejdet inden for HR-området, som nogle ynder at diskvalificere til bestyrelsen, fordi det handler om ”det bløde”.

Ditte gør dermed mange fordomme til skamme, og derfor var det også så fedt, at hun stillede op, fordi spørgsmålene fra de mange deltagere stod i kø. Heriblandt en masse, der handlede om kompetencer, fx:

Hvad skal man kunne for at arbejde i en bestyrelse? Er jeg for smal i mine kompetencer? Er jeg for bred i mine kompetencer? Hvad med brancheerfaring? Skal man være direktør?

Det med kompetencerne fylder altid meget, når vi åbner for døren til bestyrelseslokalet, og det er fantastisk at være med til at afmystificere og bringe tingene ned på jorden ved at tale åbent , ærligt, konkret og håndgribeligt om det med kompetencerne.

Synes du også det er svært?

Så deler jeg her nogle af alle de ressourcer, du kan trække på, hvis du også kæmper med det med kompetencerne.

Hvad skal man kunne?

Grunden til at det er så svært at sætte ord på kompetencerne er, at vi ikke har tradition for det. Det er nemlig forsvindende få af alle eksisterende medlemmer, som er rekrutteret efter stillingsopslag med velbeskrevne kompetencekrav.

Skal man alligevel nærme sig nogle generiske kompetencebeskrivelser, kan man tage et tjek på de optagelseskriterier, de forskellige bestyrelsesnetværk stiller op. Dem deler jeg også lige her.

Lav en bestyrelsesprofil

Har du lyst til at gå mere struktureret til værks, kan du også hente min skabelon til en bestyrelsesprofil lige her.

Bestyrelsesprofilen er en one-pager, hvor du knivskarpt fokuserer på de ting, du kan bidrage med i bestyrelseslokalet. En form for sammenkog af dit CV, hvor du stiller skarpt på de ting, der er relevante i en bestyrelsessammenhæng.

Jeg deler mange flere detaljer - sammen med selve skabelonen - lige her.

Lad mig sætte ord på dine kompetencer

Er det helt vildt svært at stille skarpt og finde ud af, hvad i alverden du kan bidrage med i en bestyrelse?

Så kan det være, at jeg må stille skarpt for dig? Jeg tager et kig på din LinkedIn-profil (eller dit CV) og trækker alle de ting ud, som giver mening i en bestyrelsessammenhæng.

Jeg har endnu ikke mødt en profil, jeg ikke kunne se et bestyrelsespotentiale i, så tag endelig fat i mig, hvis jeg skal hjælpe med at stille skarpt på de ting, du kan byde ind med.

Der er brug for noget nyt

Og husk så, at det kun er godt, at du byder ind med noget nyt. Hvis alle de bestyrelsesmedlemmer, du kender, kan noget andet end dig, er det ikke dig, der er forkert. Du byder bare ind med noget andet. Og “noget andet” er præcis, hvad der er brug for i de danske bestyrelser, hvis bestyrelsen skal være katalysator for vækst og værdiskabelse. Og det skal den. Vores virksomheder, vores medarbejdere og dansk erhvervsliv fortjener det.

Du behøver jo ikke hedde Jens og gå i jakkesæt.

Her skriver jeg også om det værdiskabende bestyrelsesarbejde

See this gallery in the original post