Men... Hvad skal man kunne for at arbejde i en bestyrelse?
Er jeg for smal i mine kompetencer?
Er jeg for bred i mine kompetencer?
Hvad med brancheerfaring?
Skal man være direktør?
Jeg har fået mit livs første direktør-titel. For et par år siden startede jeg nemlig som Club Director i Goodtalks. Her var jeg ansvarlig for den GoodClub, som handler om bestyrelsesarbejdet, og her talte vi om alt det, der er vigtigt at vide om bestyrelsesarbejdet, om vejen til den første post og om alle barriererne, alle dilemmaerne og alle de ting, det bare giver mening at drøfte i et tæt og tillidsfyldt netværk.
Det giver så meget mening at mødes på den måde, for der er såååå mange spørgsmål.
Til en af de første GoodClubs havde jeg inviteret Ditte Hartvig til at fortælle om hendes vej til den første bestyrelsespost. Ditte deler også sin historie her på Nyibestyrelsen.dk.
Dittes historie er interessant, fordi hun (heller) ikke ligner et af de gængse bestyrelsesmedlemmer. Hun er nemlig 37 år og har arbejdet inden for HR-området, som nogle ynder at diskvalificere til bestyrelsen, fordi det handler om ”det bløde”.
Ditte gør dermed mange fordomme til skamme, og derfor var det også så fedt, at hun stillede op, fordi spørgsmålene fra de mange deltagere stod i kø. Heriblandt en masse, der handlede om kompetencer, fx:
Hvad skal man kunne for at arbejde i en bestyrelse?
Er jeg for smal i mine kompetencer?
Er jeg for bred i mine kompetencer?
Hvad med brancheerfaring?
Skal man være direktør?
Det med kompetencerne fylder altid meget, når vi åbner for døren til bestyrelseslokalet, og det er fantastisk at være med til at afmystificere og bringe tingene ned på jorden ved at tale åbent , ærligt, konkret og håndgribeligt om det med kompetencerne.
Synes du også det er svært?
Så deler jeg her nogle af alle de ressourcer, du kan trække på, hvis du også kæmper med det med kompetencerne.
Hvad skal man kunne?
Grunden til at det er så svært at sætte ord på kompetencerne er, at vi ikke har tradition for det. Det er nemlig forsvindende få af alle eksisterende medlemmer, som er rekrutteret efter stillingsopslag med velbeskrevne kompetencekrav.
Skal man alligevel nærme sig nogle generiske kompetencebeskrivelser, kan man tage et tjek på de optagelseskriterier, de forskellige bestyrelsesnetværk stiller op. Dem deler jeg også lige her.
Synes du stadig det er svært?
Så uddyber jeg i flere detaljer og flere nuancer lige her.
Lav en bestyrelsesprofil
Har du lyst til at gå mere struktureret til værks, kan du også hente min skabelon til en bestyrelsesprofil lige her.
Bestyrelsesprofilen er en one-pager, hvor du knivskarpt fokuserer på de ting, du kan bidrage med i bestyrelseslokalet. En form for sammenkog af dit CV, hvor du stiller skarpt på de ting, der er relevante i en bestyrelsessammenhæng.
Jeg deler mange flere detaljer - sammen med selve skabelonen - lige her.
Lad mig sætte ord på dine kompetencer
Er det stadig helt vildt svært at stille skarpt og finde ud af, hvad i alverden du kan bidrage med i en bestyrelse?
Så kan det være, at jeg må stille skarpt for dig? Jeg tager et kig på din LinkedIn-profil (eller dit CV) og trækker alle de ting ud, som giver mening i en bestyrelsessammenhæng.
Jeg har endnu ikke mødt en profil, jeg ikke kunne se et bestyrelsespotentiale i, så tag endelig fat i mig, hvis jeg skal hjælpe med at stille skarpt på de ting, du kan byde ind med.
Der er brug for noget nyt
Og husk så, at det kun er godt, at du byder ind med noget nyt.
Hvis alle de bestyrelsesmedlemmer, du kender, kan noget andet end dig, er det ikke dig, der er forkert.
Du byder bare ind med noget andet. Og “noget andet” er præcis, hvad der er brug for i de danske bestyrelser, hvis bestyrelsen skal være katalysator for vækst og værdiskabelse.
Det skal den. Vores virksomheder, vores medarbejdere og dansk erhvervsliv fortjener det.
Du behøver jo ikke hedde Jens og gå i jakkesæt.
Her skriver jeg også om det værdiskabende bestyrelsesarbejde
Med blot 28 år på bagen, en baggrund inden for entreprenørskab, 1 bestyrelsespost og hele 2 advisory boards i rygsækken, så kan Andreas’ historie forhåbentlig være en inspiration for dig, som måske leder efter DIN første bestyrelsespost.
Let’s go!
Jeg glemmer aldrig dengang en bestyrelsesaspirant spurgte mig:
“Laura, hvad er dit allerbedste tip til at komme i gang med bestyrelsesarbejdet?”
Det vile nok være at gøre som en gartner. Øh. A hva Laura??
Læs med og blev meget klogere på mit volapyk!
Hvorfor bliver kvalifikationer altid nævnt, når vi taler om kvinder i bestyrelser – men sjældent når det handler om mænd i bestyrelser?
Er netværksrekrutterede mænd bare automatisk kvalificerede?
Læs med og forstå hvorfor det er på høje tid at revurdere rekrutteringen!
P.S. det handler ikke kun om ligestilling, men også om økonomisk vækst.
Tror du (også), at de danske bestyrelser er bemandet af rene orakler?
Heldigvis har jeg gjort det til min mission at gøre op med denne misforståelse.
Læs med og bliv klogere på, hvordan det rent faktisk hænger sammen i bestyrelsesland!
De formelle krav til bestyrelsesarbejdet kan godt virke en smule uigennemskuelige, men her deler jeg de kompetencekrav, de forskellige bestyrelsesnetværk stiller til deres medlemmer. Har du de kompetencer, er du derfor bestyrelsesklar. Og så har jeg kun 1 ting at sige: Sæt i gang!
Nu sker det jo alt for sjældent, at vi ser åbne opslag, når virksomheder er på jagt efter nye bestyrelsesmedlemmer. Iflg. Boardpartners SMV Bestyrelsesrappprten 2024 er det kun 7% af alle bestyrelsesposter, der besættes via åbne opslag. Derfor også så meget mere grund til at fejre - og dele - alle de åbne bestyrelsesopslag, jeg ser. I denne uge er det ren juuuhuuuu - for der er flere!
Bestyrelserne i dansk erhvervsliv ses som en form for forjættet land, hvor det er svært at komme ind. Nøglen er svær at finde, og der er sjældent nogen, der åbner døren indefra og byder velkommen indenfor. Men hvordan finder man så vejen, hvis man nu gerne vil derind? Jeg har - baseret på årelang indsamling af erfaringer - en række bud.
Flere undersøgelser viser, at bestyrelsesmedlemmer selv synes, de gør det rigtig godt…
…Direktørerne er bare ikke altid enige. Det er vi nødt til at tage alvorligt, for det er 100% ligegyldigt, hvad vi mener og beslutter som bestyrelse, hvis ikke vi har ejerskab fra direktionen.
Læs med og find ud af hvad vi kan gøre for at komme tendensen til livs!
Den største fejl man kan begå? Nok at overse de unge og dygtigste kandidater. Det er altså bare et kæmpe NAY.
Læs med og find ud af hvem det i virkeligheden går ud over – og hvorfor det er tid til at ændre kurs!
I dag er bæredygtighed et emne, som nærmest alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til. Det fylder – underligt nok – ikke lige så meget hos de danske bestyrelser, som jo ellers burde fungere som virksomhedens øverste strategiske ledelse.
Læs med her og bliv meget klogere på bæredygtighed i det danske bestyrelseslandskab!
Jeg er altid helt lykkelig på eksamendage.
Det er simpelthen verdens største privilegium bare at sidde der og blive beriget og inspireret af et væld af gode cases, som stammer fra det virkelige liv.
Det skal selvfølgelig ikke kun komme mig og censor til gode, glæde og gavn, så hermed (nogle af) de observationer, jeg gjorde mig efter 2 fuldkommen fantastiske eksamensdage på bestyrelsesuddannelsen for kvinder.
Nogle gange er der – selv for folk som mig med skærebrænderstemme – brug for en mikrofon.
Når forsamlingen er stor nok, og når emnet er vigtigt nok. Fx når emnet er: Vejen til den værdiskabende bestyrelse.
Så den mikrofon har jeg tændt for i podcastepisode 55 med titlen: “Sådan etablerer du en bestyrelse, der sparker r** (og skaber maksimal værdi) for dig som ejer(leder)”.
For knap og nap et år siden sprang jeg ud som fast klummeskribent i Sjællandske Nyheder. YAY.
Her sætter jeg (surprise) det værdiskabende bestyrelsesarbejde på agendaen. Dobbelt YAY.
I min allerførste artikel sætter jeg spørgsmålstegn ved, om landets ejerledere kan bruge deres bestyrelses, når kristen for alvor rammer?
I 2023 etablerede GEVs bestyrelse et Young Advisory Board, som skal rådgive, kvalificere, hjælpe og udfordre bestyrelsen. Altså kæmpe YAY og kæmpe forbillede siger jeg bare.
Men når det er sagt, så kan jeg simpelthen ikke forstå, at virksomheder ikke i langt højere grad inviterer de unge indenfor i det strategiske arbejde.
Kære Laura,
Jeg har hørt nogle af dine podcast episoder med stor interesse, da jeg er ny i en NGO bestyrelse. Men jeg søger også ressourcer om civilsamfundsbestyrelser mere specifikt, og vil høre om du har tips?
Sådan lød den en dag i indbakken, og faktisk har jeg en fantastisk anbefaling til FJ, som skrev.
Den får du også lige her.
Det er ingen hemmelighed, at bestyrelsesposterne gemmer sig rigtig godt derude.
Derfor kunne jeg godt tænke mig at spørge dig:
Mangler du stadig at sætte bestyrelsesposterne i din virksomhed fri?
Læs med her og finde ud af om det er på høje tide at ryste bestyrelsesposen!
Når jeg underviser på div. bestyrelsesuddannelser, er bestyrelsestrends altid en fast del af pensum.
Vi skal nemlig kigge fremad, og vi skal være strategisk relevante for at levere det gode, gedigne, værdiskabende bestyrelsesarbejde.
Derfor har jeg også dedikeret 2 episoder af podcasten til netop bestyrelsestrends.
Læs mere her.
Man kan vente på, at bestyrelsesposterne kommer dumpende ned fra himlen (*), eller man kan sætte snuden i sporet og begynde at arbejde aktivt på finde de helt rigtige muligheder.
Her får du de 4 strategier, der virker.
Kalder dig, der arbejder med HR eller erhvervspsykologi!
Er du på udkig efter din første eller næste bestyrelsespost?
Læs med her, hvor du får de skarpeste argumenter, som du kan tage med til din bestyrelsessamtale og overbevise om, at din viden og erfaring er en game changer for mange bestyrelser.
For første gang i podcastens historie har jeg inviteret en gæst til at komme forbi igen – og det er der en helt særlig grund til 🚀
Puk Falkenberg har nemlig inviteret os med til sin eksamen på bestyrelsesuddannelsen 🔥
Uden at afsløre for meget, så kan jeg garantere, at her er masser af inspiration at hente – og jeg kan ikke få armene ned 🙌🏼
Lyt med her!
Undrer du dig også over, at jeg udbyder bestyrelsesuddannelser samtidig med, at jeg påstår, at de slet ikke er nødvendige?
Så læs med her og bliv meget klogere!
Leder du også efter relaterbare rollemodeller?
En af de ting, jeg selv har erfaret, er, at rollemodeller virker. Derfor samler jeg på gode historier, som flere måske kan genkende sig selv i. For dørene skal altså åbnes for mange, mange flere.
Læs med her!
Mit seneste kursus i SOHO i Kødbyen var en kæmpe succes, men GISP det blev udsolgt på ingen tid.
Derfor får du nu muligheden for at være den første til at høre om nye kurser, så snart jeg får stablet ét på benene.
Og hvis du ikke kan vente, kan du også tilmelde dig 1:1 sparring, hvor jeg garanterer dig for, at vi sammen får styr på de 3 afgørende indsigter, som vil styrke DIN bestyrelsesrejse.
Nu stikker jeg altså lige hånden i hvepsereden. So hold on tight.
Jeg ser flere nye bestyrelseskandidater betale for at få adgang til poster.
Men helt ærligt. Hvad foregår der lige?
I sin tid spurgte jeg alle jer skønne mennesker i Bestyrelsesland, hvad I hver især oplever, som de allerstørste barrierer, når det kommer til at lande jeres første (eller næste) forjættede post.
Nu er jeg klar til dele de 3 absolut største barrierer – og komme med nyttige råd til, hvordan du kan overvinde dem!
Over 200 af jer seje mennesker i Bestyrelsesland har modtaget “Bliv bestyrelsesklar", og det har givet mig 5 unikke indsigter, som jeg rigtig gerne vil dele med dig.
Læs selv med her!
Jojo, du får masser af viden og masser af værktøjer på en bestyrelsesuddannelse. Men det allervigtigste, du skal udvikle er noget helt andet.
Læs med her.
Svaret er ja, men sørg for at der er fuld åbenhed, og vær opmærksom på alle nuancerne.
Dem serverer jeg for dig lige her.
Jeg har efterhånden mange episoder af min podcast, som handler om de første, spæde skridt til den første bestyrelsespost.
Dem har jeg samlet her - til dig, der også er klar til at tage de første skridt ud i bestyrelsesland.
Jeg var til konference, og hen over frokosten sad jeg sammen med én, som havde taget en bestyrelsesuddannelse og nu var i tvivl om, hvordan hun rent faktisk skulle finde en bestyrelsespost.
Det møder jeg (desværre) ganske ofte, men her havde hun selv en idé om, hvad hun ville gøre, og derfor spurgte hun også mere konkret:
Er der ikke et sted, jeg kan dele min profil?
...og jo, der er flere steder, og dem deler jeg her.
Jeg deler også, hvad du ellers kan gøre for at øge sandsynligheden for at lande de dersens poster.