Andreas Stensig og jeg går way back. Jeg mødte Andreas første gang i september 2022 til et event ved Business Horsens, som handlede om vejen til den første bestyrelsespost. Jeg lagde straks mærke til, at Andreas skilte sig ud, fordi han var en del yngre end gennemsnittet.
Jeg blev selvfølgelig nysgerrig på hans historie. Og jeg kunne simpelthen ikke lade være med at invitere ham ind som gæst i min podcast, Ny i bestyrelsen. Han sagde heldigvis ja til at komme forbi. Du kan høre hele historien i episode 32, hvor Andreas bl.a. fortæller om, hvordan han som ung og nyuddannet landede sin første post i et advisory board.
Det er ved at være et år siden, og jeg er nysgerrig på, hvordan det står til hos Andreas nu. Derfor har jeg talt med ham igen – og det er blevet til en splinterny rollemodelshistorie.
Med blot 28 år på bagen, en baggrund inden for entreprenørskab, 1 bestyrelsespost og hele 2 advisory boards i rygsækken, så kan Andreas’ historie forhåbentlig være en inspiration for dig, som måske leder efter DIN første bestyrelsespost.
Let’s go!
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Til dagligt arbejder jeg som Customer Success Manager ved scale-up virksomheden prduct.com. Her arbejder jeg med at etablere grundlaget for en Customer Success afdeling og sikre at afdelingen er gearet til vækst. Det betyder for eksempel, at jeg er i gang med at skabe en struktureret og skalerbar proces, når det kommer til onboarding af nye kunder.
Derudover har jeg også gang i mange andre projekter. Jeg er medstifter af robot virksomheden Kangaroo Robotics, og så arbejder jeg i bestyrelsen for Bedre Psykiatri Aarhus. Jeg er desuden engageret i advisory boards for PBIE uddannelsen på EAAA og TeamDriver.
Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?
Det er faktisk en meget sjov historie.
Jeg har en professionsbachelor i innovation og entreprenørskab fra Erhvervsakademi Aarhus. En af de første uger på studiet fortalte min underviser, at skolen manglede et par studerende til deres advisory board. Som board member kunne man være med til at få indflydelse på planlægningen af uddannelsen og få sine perspektiver som studerende i spil.
Jeg meldte mig lige på stedet uden at vide, hvad jeg gik ind til. Jeg tænkte bare:
“Hér er noget, jeg i hvert fald ikke har prøvet før, så det vil jeg da gerne prøve kræfter med. Sådan lidt Pippi Langstrømpe mentalitet kan man sige.
I starten var det bare sjovt, fordi jeg jo fik insider viden om, hvordan det gik med min uddannelse. Men efterhånden, så begyndte jeg at finde ud af, at posten gav mig rigtig mange muligheder og ikke mindst indflydelse.
Boardet har givet mig adgang til et netværk af super skarpe og alsidige mennesker, der kommer med en helt anden baggrund. Det er mennesker, som jeg den dag i dag stadig trækker på, og som jeg ellers aldrig ville have lært at kende.
I dag har jeg været en del af boardet i ca. 3 år, og jeg kan bare konstatere, at selvom man starter ud helt grøn og uerfaren, så ER der massere, man kan byde ind med!
Så for at svare på dit spørgsmål kan jeg kun være ærlig og sige, at det faktisk var noget af et rent og skær tilfælde, at jeg fik smag for bestyrelsesarbejdet!
Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?
Ja helt sikkert. Altså på et tidspunkt bliver jeg en del af en bestyrelse for en startupvirksomhed, men jeg kunne ikke lade være med at tænke:
”Giver det overhovedet mening, at jeg skal fortælle andre, hvordan de skal styre deres virksomhed, når jeg ikke engang er lykkedes med min egen startup endnu?”
Den bekymring holdt mig heldigvis ikke tilbage, og jeg indså lynhurtigt, at det vigtigste er, at jeg kan byde ind med noget nyt og anderledes. Så selvom jeg langt fra har opnået en guldmedalje i iværksætteri, så har jeg trods alt prøvet et par ting, som de ikke har prøvet endnu. Og det er lige præcis her, jeg kan hjælpe og vejlede.
Hvordan fik du din allerførste post i et advisory board?
Som vi har talt om, var min første post i et advisory board lidt af et tilfælde. Men der gemmer sig faktisk en anden inspirerende historie bag, hvordan jeg endte med at få posten (igen).
I advisory boardet har det nemlig været kutyme, at når man bliver færdiguddannet, så er man ikke med mere. Efter et par måneder som nyuddannet, så spurgte jeg mig selv:
“Hvorfor er det egentlig? Jeg har da stadigvæk masser af gode idéer at byde ind med.”
Så jeg skrev en mail til skolen med alle de klassiske usikkerhedsfraser a la “Jeg vil måske foreslå, at...” og “Hvis det kunne have interesse for jer...”. Men al min usikkerhed kunne jeg godt pakke langt væk, for efter 5 minutter ringede uddannelseslederen og inviterede mig med til deres møde næste dag. De havde selv tænkt på, om de ikke skulle have nogle tidligere elever med i advisory boardet.
På den måde kan man sige, at jeg fik min allerførste post igen ved at være proaktiv og opsøgende. Dét at være proaktiv er en metode, som har virket for mig – og det kan jeg kun råde andre til også at være.
Det handler om at være åben og ærlig. Sig til folk, at du er interesseret i bestyrelsesarbejde. Andre kan ikke gå og forestille sig, hvad du har lyst til at prøve af. Det bliver du nødt til selv at råbe højt.
Har du fået flere poster siden? Eller har du planer om at søge flere?
Nej. Mit arbejde i bestyrelsesverdenen er nemlig frivilligt, og det betyder, at jeg konstant skal finde balancen mellem at være der for mit arbejde, min egen virksomhed, samt for min familie og mine venner. Dog kan jeg godt løfte sløret for, at jeg har en meget spændende post i sigte. Jeg kan dog ikke afsløre mere endnu…but stay tuned.
Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet – og hvordan skaber det værdi for virksomheden?
Selvom det er lidt en kliché at sige, at jeg kan bidrage med et ungt perspektiv, så tror jeg nu alligevel, at det er sandt. Derudover bringer jeg selvfølgelig mine erfaringer, men vigtigst af alt en kæmpe nysgerrighed og lyst til at ændre status quo.
Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse ?
For mig er det bedste ved bestyrelsesarbejdet den store alsidighed, det bringer til mit liv. Det er en fed måde at få erfaring og indsigt i andre brancher, virksomhedsformer og forretningsmodeller. På den måde stilles min sult efter konstant at lære, mens jeg samtidig opkvalificerer mig og udvider mit netværk.
Det har længe været min drøm at skabe et anderledes arbejdsliv, hvor jeg kan kombinere flere forskellige jobs på en fleksibel måde. Jeg elsker at have en relativ fast hverdag, så det er ikke, fordi jeg drømmer om at rejse bort og arbejde fra en strand. Men dét, at jeg har flere forskellige udfordringer og perspektiver at arbejde med, er bare hamrende givende.
Ønsker til fremtiden?
Jeg vil rigtig gerne lande en betalt bestyrelsespost. Det er ikke, fordi det nødvendigvis er "mere seriøst", men det at posten er betalt, er trods alt en form for anerkendelse af mit hårde arbejde.
Mere overordnet set håber jeg, at flere unge tør springe ud af deres komfortzone og bruge deres kompetencer – også til områder, hvor de er usikre på, om de nu er kvalificerede nok. Det kan både gælde bestyrelsesarbejde og livet generelt.
Andet du gerne vil dele?
Ja. Jeg håber, at folk tager med, at selvom mit perspektiv er at være ung i en bestyrelse, så handler det hverken om alder, køn eller noget helt tredje. Det handler om at turde at begive sig ud i det og tro på det.
Jeg vil ikke have, at I tror, at jeg bare tror på mig selv i alt, hvad jeg gør. Når jeg kaster mig ud i situationer, som jeg ikke helt ved, hvad indebærer, så er det super angstprovokerende. Men det er bare lige dér, hvor man lærer rigtig meget – det er i hvert fald min erfaring.
Og så husk på, at du ikke behøver at være cand. merc. eller have 20 års erfaring som topdirektør for at kunne rådgive andre i en bestyrelse. Det er jeg eksemplet på.