Hvordan får vi flere kvinder i vores bestyrelser (og hvordan sætter man ild til Folkemødet)?

For første gang deltog jeg ikke kun som “Folket”™️ på Folkemødet.

AP Pension havde nemlig inviteret til debat om kvinder i bestyrelser, og jeg var med i panelet sammen med Janni Bové Schou fra AP Pension, Jakob Stengel fra Case Rose og Lasse Jonasson fra Copenhagen Institute for Futures Studies.

På forhånd kunne jeg se, at vi allesammen ville være ret enige om, at en bedre kønsbalance vil være en god idé - faktisk ligefrem en kæmpe fordel for forretningen - så det ville være så som så med debatten.

Derfor spurgte jeg også på LinkedIn:

Hvad ville du gøre?

Hvad ville du sige?

Hvad er det mest radikale, du kan komme på for at sætte ild til de danske bestyrelser?

Folkemødet har brug for at bringe debatten et helt nyt sted hen.

…og som altid var mine LinkedIn-venner fuldkommen forrygende i kommentarsporet.

Her en sammenfatning af, hvordan vi går fra tanke og gode intentioner til handling og reel forandring:

  • Tænk hvis alle, der lufter gode intentioner og indsatser på Folkemødet 2023, kom tilbage i 2024 for at fortælle, hvad der konkret var sket siden sidst? Så ville alle de gode intentioner virke langt mere forpligtende.

  • Mange flere åbne opslag. I dag er det kun 8% af alle bestyrelsesposter, der besættes via åbne opslag. Jeg samler alle dem, jeg ser, her på LinkedIn.

  • Ingen må sidde i samme bestyrelse mere end 5 år

  • En øget bevidsthed og uddannelse af virksomhederne, så de forstår, at bestyrelser kan bruges langt mere aktivt - og sammensættes langt mere diverst - også meget gerne en masse lobbyisme overfor Dansk Industri og Dansk Erhverv etc. så de løfter dialogen med deres medlemsvirksomheder.

  • Et andet spørgsmål kunne også være hvordan man arbejder med andre diversitetsparametre end blot køn? Jeg tænker mere specifikt på etnicitet, alder, identitet, neurodivergens og lign.

  • Mindre fokus på titler, langt mere fokus på hvilke idéer og tanker (evner) nye bestyrelsesmedlemmer har om, hvad der kan gøres i fremtiden.

  • Blind rekruttering og blind vurdering af ansøgninger.

  • Krav om en åben søgeproces, hvor man skal kunne dokumentere, at man har interviewet personer af forskellig køn og/eller etnicitet .

  • Begrænse antallet af bestyrelsesposter, som en person må bestride. Forhåbentlig vil det tvinge nogen til at tænke bredere end de lukkede netværk. (Det har man allerede i flere lande, bare søg på “overboarding”).

  • Maaaange flere bestyrelsesevalueringer, hvor man reelt tager stilling til, om det er de rigtige, der er med omkring bordet.

  • Vi har et hav af mærker som folk handler efter, fordi de ikke kan overskue at læse en varedeklaration: Svanemærket, nøglehullet, Øko, you name it. Lav et diversitets-mærke så folk - måske - begynder at handle hos de virksomheder der gør noget for diversiteten

  • En ‘overvejelsestjekliste’ til de danske bestyrelser, hvor de kan gå ind og krydse af, om og hvilke overvejelser bestyrelsen har gjort sig, i forhold til de kompetencer der allerede er repræsenteret - og hvilke de mener, de mangler for at løse bestyrelsens primære opgave optimalt. For at udfylde den skal bestyrelsen naturligvis først have gjort sig overvejelsen om, hvilke opgaver bestyrelsen skal løse - og hvorfor der er en bestyrelse. Sådan en tjekliste kan jo også være en inspirationsliste.

  • Hvad med jurist-forbud? Eller forbud mod blå skjorter og spidse italienske sko? Obligatoriske Birkenstocks? Minimumskrav t x antal måneder som bestyrelsen samlet har afholdt barsel eller haft sabbatår eller arbejdet som frivillig? Det skal nok ku’ sætte lidt ild til snakken :)

  • Det mest radikale bud jeg kan komme på denne fredag morgen er, at man for at kunne kvalificere sig til en bestyrelsespost skal kunne dokumentere, at man har erfaring med at udvise samfundsansvar. Det kunne fx være "opsøge noget, som ligger uden for egne faglige kompetencer" og "bruge tid sammen med mennesker, der ikke ligner dig selv". Med andre ord: At man har oplevet værdien af diversitet, og dermed kan byde ind med sine diversitetserfaringer i bestyrelse.

  • Jeg drømmer om at sætte ild til vedtægter og standarddagsordener og få fyret op under modet til at tage dem op til et højere niveau.

  • Kvoter, tak!

…og så den virkelig sjove:

Mit take ville være at bruge ilden til at lave et mentalt lejrbål, hvor du finder din fedeste western guitar frem og synger en sang, som alle er *nødt* til at lytte til - 🎶 hvis virksomheder vil lykkes med ESG-dagsordenen (og det er lissom et lovkrav om 10 sekunder 🤷‍♀️), så har de brug for ALLE kræfter🎶

Se selv opslaget og hele kommentarsporet her >>

Der var desværre alt for lidt tid til at bringe alle de fuldkommen forrygende idéer i spil, men derfor skal de ikke gå tabt, og hermed er det givet videre til for afbenyttelse for alle dem, der virkelig gerne vil arbejde med at skabe nogle langt mere værdiskabende bestyrelser.

…men hvordan gik det så med uenigheden? Der var ikke meget, men der var dog 3 tankevækkende kommentarer, som jeg møder hver gang jeg diskuterer kvinder i bestyrelser:

1. En kvinde på 60+, som (tilsyneladende) aldrig var blevet forbigået pga. sit køn - og som synes det skal handle om kompetencer og ikke køn. Hende svarer jeg lige her, for jo, det er hun desværre nok :)

2. En mand som havde forsøgt sig med et åbent opslag på nboard.dk og var af den klare opfattelse, at det var svært at finde mere end 20% kvinder til bestyrelserne, fordi der ikke er mere end 20% kvinder på nboard.dk. Ham svarer jeg lige her.

3. En mand som var blevet fravalgt som oplægsholder, fordi konferencen / eventet hellere ville ha' en kvinde for at sikre en bedre kønsbalance