Da jeg - her på Nyibestyrelsen.dk - i 2016 begyndte at dele alle mine allerbedste tips & tricks til at finde den første bestyrelsespost, var der mange, der var søde til at byde ind med egne erfaringer ift. at finde den første bestyrelsespost.
Én af dem, der bød ind, var Jens fra Sparkassen Kronjylland, som gjorde opmærksom på muligheden for at blive valgt ind via repræsentantskaber i medlemsejede selskaber, så det blev til en artikel med de mange muligheder, der ligger i repræsentantskaberne.
En anden var Katrine, som skrev at de i den lokale vandforsyning havde iværksat en kampagne for at få nye medlemmer ind i bestyrelsen i det lokale vandværk.
Netop i de danske forsyninger er der mange muligheder, som endnu ikke har fået en plads her på Nyibestyrelsen.dk, og Katrines mail til mig tilbage i 2017 er tilsyneladende udtryk for en større tendens. Nemlig at der er et generationsskifte i gang, og at forsyningsselskaberne også i stigende grad efterspørger nye kompetencer til bestyrelserne.
Bestyrelsesposter i danske vandforsyninger
Én af dem, der også slår på tromme for nye medlemmer i de danske forsyningers bestyrelser, er Susan Münster, som er adm. dir. i Danske Vandværker, og helt i Nyibestyrelsens.dk’s ånd deler Susan generøst her med alle her på Nyibestyrelsen.dk, hvad man kan gøre, hvis man godt kunne tænke sig en bestyrelsespost i de danske vandselskaber.
I bestyrelserne i de danske vandforsyninger er der nemlig en enestående mulighed for at gøre en forskel og at arbejde med nogle af de helt store, strategiske dagsordener, ikke bare for det enkelte selskab, men for verden som sådan. Vores vandforsyninger er en fundamental del af vores infrastruktur, og bestyrelsesarbejdet handler om at definere og sikre fremtidens vandforsyning.
Fx fremhæver Susan at beskyttelsesdagsordenen fylder mere og mere, ligesom også Verdensmålene, nye teknologier, bæredygtighed og den bredere CSR- og ESG-dagsorden er vigtige indsatser og emner at få på forsyningernes strategiske dagsorden.
Vær opsøgende og lav din research
Bliver du også tændt på idéen om at bidrage til de store agendaer gennem din lokale forsyning, skal du først og fremmest finde ud af, hvor du får dit vand fra. Det samme gælder for øvrigt din varme, dit el eller dit internet. Ved du det ikke allerede, kan du se det på din forbrugsopkrævning.
Herefter er der overordnet set 4 muligheder for at finde vej til bestyrelsen:
Bestyrelsesposter i de forbrugerejede vandværk
Bestyrelsesposter i de kommunalt ejede vandværk
Politisk udpeget medlem af bestyrelsen
Forsyninger med eksterne medlemmer
For alle konstellationer er det nødvendigt at være opsøgende og lave noget indledende research, eftersom vejene kan være forskellige fra forsyning til forsyning.
Bestyrelseposter i de forbrugerejede vandværk
Find allerførst ud af, hvor du får dit vand fra, og er det så fra et forbrugerejet vandværk, kan du stille op på Generalforsamlingen.
Helt konkret skal du på hjemmesiden og finde ud af:
Hvornår er der Generalforsamling - og dermed valg til bestyrelsen?
Hvor mange medlemmer er på valg - og hvordan stiller nye medlemmer i så fald op?
Hvem kan du snakke med for at blive klogere?
Kontakt evt. bestyrelsesformanden, andre bestyrelsesmedlemmer eller sekretariatet for det enkelte selskab for at blive klogere.
Beslutter du dig for at stille op, kan en vis form for valgkampagne være relevant, når du som ubeskrevet blad byder ind i en bestyrelseskontekst som - for manges vedkommende - vil være præget af Tordenskjolds Soldater, som meget vel kan have siddet der i mange år.
Bestyrelseposter i de kommunalt vandværk
Hvis du får vand (og afledt spildevand) fra en kommunalt ejet vandforsyning, er arbejdsgangen den samme, for du skal holde øje med, hvornår der vælges forbrugerrepræsentanter til bestyrelserne.
Ind på hjemmesiden og find vedtægterne, hvor det fremgår, hvordan - og hvornår - valget til repræsentantskabet finder sted. Også her kan det være en god idé at kontakte bestyrelsesformanden eller andre bestyrelsesmedlemmer for at blive klogere. Der er nemlig meget forskellige regler for, hvordan det konkret foregår i forskellige forsyninger.
Politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer
Hvis du er medlem af et politisk parti eller på anden måde har god kontakt til den politiske ledelse i den kommune, hvor du bor, kan du også prøve at få en politisk udpegning. Det er typisk for kommunalvalgsperioden, dvs. 4 år, og det er særdeles relevant lige præcis i år, hvor der er kommunalvalg i november i 2021.
Eksterne medlemmer af bestyrelsen
Nogle kommunale forsyningsselskaber har eksterne bestyrelsesmedlemmer, dvs. medlemmer som ikke er politisk udpeget. Det gælder primært de større forsyninger, og her foreslår Susan, at du tager kontakt til den siddende bestyrelsesformand for at høre, hvordan det foregår i netop deres selskab.
Alt godt til dig, hvis du søger ind i din lokale forsynings bestyrelse. Du ved, at jeg i hvert fald hepper stort på dig!