Måske kender du Clubhouse? Måske har du aldrig hørt om det, eller måske tænker du - som jeg - at det ikke ligefrem er flere sociale medier, der mangler i dit liv.
Ikke desto mindre blev jeg selv nysgerrig og sagde også ja, da Marianne Kalb spurgte, om ikke vi skulle lave #BoardRoomTalk på Clubhouse.
En torsdag aften i marts mødtes vi derfor på Clubhouse til en snak om vejen til den første bestyrelsespost, og denne torsdag var der - igen - mange, der bød ind med både gode spørgsmål og gode råd til at finde den første bestyrelsespost.
Vi snakkede om forskellige kompetencer i bestyrelsen, om værdien af en bestyrelsesuddannelse, om vigtigheden af personlige egenskaber - og om alt muligt andet.
Den første bestyrelsespost
Og da turen kom til Heidi Rosendal Larsen kunne hun fortælle, at hun netop - i indeværende uge - havde fået sin allerførste bestyrelsespost. YES!
Ud over at vi klappede i kor og ønskede tillykke, noterede jeg mig også hendes navn, fordi jeg frygtelig gerne ville dele mange flere detaljer om Heidis vej til den første bestyrelsespost her på bloggen.
Så here goes. Endnu en vej til den allerførste bestyrelsespost. En super struktureret tilgang, der også viser værdien af vedholdenhed og timing.
Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?
Jeg valgte at gå målrettet efter en bestyrelsespost af flere grunde. For det første havde jeg, efter at have drevet min rådgivende konsulentvirksomhed i 10 år, lyst til at være med til at fastholde strategien i virksomheden, snarere end at aflevere den til direktøren som konsulent.
Ingen kender dagen i morgen, og dét at sikre selve implementeringen i en evigt foranderlig hverdag er i min optik lige så vigtigt - hvis ikke vigtigere - end at udarbejde selve strategien.
Derudover er jeg god til at se udviklingspotentiale og muligheder, og jeg har en personlig kompetence i nysgerrighed og kreativitet. Det har jeg fået ros for i mit bestyrelsesarbejde i foreningslivet, som jeg har været en del af siden 2013 - og det , kombineret med mine faglige kompetencer indenfor Supply Chain, Innovation og Digitalisering, havde jeg lyst til at bringe med ind i en erhvervsmæssig bestyrelsesrolle.
Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?
Jeg synes ikke, der var nogle direkte fordomme, der holdt mig tilbage, men jeg har været meget bevidst omkring ansvaret, der følger med, og også dét at holde mine roller som henholdsvis bestyrelsesmedlem og konsulent adskilt.
Derudover har det også været meget vigtigt for mig at finde en bestyrelse, hvor jeg kunne skabe konkret værdi via både faglighed og personlige kompetencer.
Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?
Da jeg i 2019 tog en beslutning om at gå målrettet efter en bestyrelsespost, startede jeg med at kortlægge mit netværk. Jeg har et bredt netværk i både ind- og udland, men det, der gjorde sig gældende, var, at mit netværk primært bestod af direktører og topledelse. Det vil sige at der manglede personer, der reelt arbejdede med bestyrelse.
Derudover ville jeg gerne have den formelle redskabskasse på plads, og derfor gik jeg i gang med at undersøge de forskellige bestyrelsesuddannelser.
Jeg startede derfor ud med at arbejde på 2 ud af 3 de faktorer, som jeg mener, man selv har indflydelse på i jagten på en bestyrelsespost: Netværk og kompetencer.
Helt konkret startede jeg ved en tidligere direktør, som jeg stadig holder kontakt med, og her inviterede jeg mig selv på en kop kaffe. Han kunne introducere mig for 3 nye kontakter, som hver især kunne introducere mig for 3 nye, som igen…
Og så tilmeldte jeg mig bestyrelsesuddannelsen på CBS, målrettet MMV-virksomheder, som er de virksomheder, jeg mener at kunne skabe størst værdi for.
Via mit udvidede netværk blev jeg inviteret til et event for bestyrelsesmedlemmer, hvor Ib Paaskesen gav sin spændende vinkel på bestyrelsesarbejde som formand. Jeg præsenterede mig selv, og vi drak efterfølgende en kop kaffe og talte om mine kompetencer - og de virksomheder han sad som bestyrelsesformand i.
Vi har siden holdt kontakten, og det er her den 3. faktor kommer på banen: Timing. 2 år senere opstod nemlig denne timing, hvor en af de virksomheder han sidder som formand i, Bangs A/S ledte efter præcis mine kompetencer.
Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?
Jeg kan især bidrage med flere ting: dels mine faglige kompetencer indenfor Supply Chain, Innovation og Digitalisering, og dernæst mine personlige kompetencer, hvor jeg især vil nævne min nysgerrighed og kreativitet.
Det betyder, at jeg helt konkret er vant til at arbejde med datagrundlag, risikostyring og optimering - men altid med udvikling af strategisk vigtige relationer for øje. Derudover har jeg arbejdet internationalt siden 2006, hvorfor netop dét at ekspandere eller vækste globalt også er noget, jeg kan sige noget om.
Når jeg fremhæver nysgerrig og kreativitet, er det ud fra en betragtning om, at “vi ikke ved, hvad vi ikke ved”, og dér er det en stærk kompetence at turde og at kunne stille de gode spørgsmål, der drejer debatten hele vejen rundt om emnet.
Jeg har en lavpraktisk tilgang til strategi i det hele taget, og derfor er jeg også god til at implementere strategien - og til at få den ud og leve i virksomheden både lokalt og globalt.
Dét, som efter min erfaring virker, er at have realistiske og enslydende forventninger og målsætninger og at have plads til at kunne navigere efter markedet og hverdagens udfordringer.
Helt konkret; Hvad betyder det, hvis der er støv på de maskiner, som den strategisk vigtige leverandør udråber som hans kernekompetence? Hvad ved vi, og hvad tror vi? Og hvad skal der - konkret - til, for at komme i mål med den fælles drøm?
Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse ?
Nu er selve bestyrelsesarbejdet stadig forholdsvist nyt og lyserødt. Men at bidrage til vækst og at skabe konkret og målbar værdi for virksomheden, ved både at bringe mine faglige og personlige kompetencer i spil - eller mit internationale netværk, er noget af det jeg ser allermest frem til.
At stille de gode spørgsmål, der betyder at et emne belyses anderledes, eller at en mulighed afdækkes til videre forfølgelse. Og så er der virkelig god kemi, åbenhed og gensidig respekt i teamet - det er en fornøjelse at være en del af.
Andet du gerne vil dele?
Vær skarp på hvad præcist det er du kan - og hvad det er du leder efter. Jo mere konkret du er, jo bedre kan dit netværk hjælpe dig på vej. Jeg har for eksempel haft privilegiet at arbejde i og med primært ejerledede, internationale virksomheder, og den facon der arbejdes med i denne type virksomhed, passer rigtig godt til mig. Det er derfor den type virksomhed, jeg specifikt er gået efter.
Overvej præcis hvor du tidligere har skabt den største værdi - og brug det som afsæt til at ændre dit ‘vil’ til et ‘kan’.