Skal man have en bestyrelsesuddannelse?

Foto: CBS Executive

Nu kom det igen. Denne gang på telefonen. Spørgsmålet om, hvorvidt man skal have en bestyrelsesuddannelse for at få en bestyrelsespost.

Skal man have en bestyrelsesuddannelse for at komme i gang med bestyrelsesarbejdet?

Det korte svar er nej. Jeg er selv et levende eksempel. Jeg havde ikke en bestyrelsesuddannelse, da jeg fik min første post. Faktisk har jeg det stadig ikke.

Men derfor kan det selvfølgelig godt være en god idé. Det er bare ikke et krav eller en forudsætning.

Faktisk er der ingen af de nu 7 bestyrelser og 4 Advisory Boards, der har ansat mig, som overhovedet har spurgt til det. Men igen, der kan være mange andre grunde til at tage en uddannelse.

Forskellige spørgsmål og forskellige svar

Spørgsmålet har nogle forskellige afarter, fx

“Er det ikke en god idé at jeg lige tager en uddannelse først?”

Jo, det kan det da meget vel være. Både for at få styr på den faglige viden og for at få afmystificeret, hvad man egentlig laver i bestyrelsesarbejdet. Det er en af mine pointer ift. at få flere i gang med bestyrelsesarbejdet. Vi skal afmystificere, hvad der foregår, og vi skal åbne døren ind til det lukkede rum. Det gør jeg fx her på blog’en, på Instagram og i onlinekurset Et kig ind i bestyrelseslokalet.

Og det kan bestyrelsesuddannelserne også være med til.

Bestyrelsesuddannelse på CV’et

Endnu en afart af spørgsmålet om uddannelser er faktisk ikke et spørgsmål, men en konstatering:

“Det kan godt være, jeg er klar, men jeg vil godt liiige ha’ uddannelsen først”

Gæt selv. Iflg. min egen aldeles uvidenskabelige undersøgelse er der en overvægt af kvinder i denne kategori. Vi vil godt lige ha’ CV’et helt på plads, inden vi med ro i maven rækker hånden i vejret og siger “Hej, jeg er klar på noget bestyrelsesarbejde”.

Der er naturligvis også (unge) mænd, som siger det samme, og det er selvfølgelig udtryk for, at en bestyrelsesuddannelse giver mulighed for, at man lige stiver sig selv af. At man med uddannelsen på plads retter ryggen og - med høj, klar stemme - siger “Hej, jeg er klar på noget bestyrelsesarbejde”. Med ro i maven. Og det er selvfølgelig en super god grund til at tage den uddannelse.

Man skal selvfølgelig selv tro på det for at virke overbevisende over for andre. Om end de dér andre nogle gange kan se noget i dig, som du ikke selv havde set helt så tydeligt. Men lad nu det ligge. Det er en fin og fuldkommen forståelig grund til at tage den dér bestyrelsesuddannelse.

Adgang til netværk

Og nu synes jeg jo ikke, du behøver at tage den den dér bestyrelsesuddannelse, men en god grund til at tage den alligevel, er faktisk ikke kun den faglige viden, du får adgang til. Det er det netværk, du får adgang til.

Faktisk er det en af mine pointer i onlinekurset “20 veje til den første bestyrelsespost”: At du skal opsøge de aktiviteter og events, hvor du kan udvide dit bestyrelsesfaglige netværk. Fx ved jeg at en større del af deltagerne på bestyrelsesuddannelsen ved Aarhus Universitet - og alle mulige andre uddannelser - er ejerledere og bestyrelsesformænd. Og de er rigtig gode at kende, hvis du gerne vil ha’ en post. Det er nemlig ejerlederne og formændene, der besætter de nye poster.

Derudover ved jeg positivt, at underviserne med jævne mellemrum bliver kontaktet af formænd og ejerledere med brug for et nyt bestyrelsesmedlem. Og så er det jo meget godt at være på radaren her også.

Bestyrelsesnetværket ASNET har lavet denne komplette oversigt over alle bestyrelsesuddannelser i Danmark.

Forskellige former for uddannelse

Det er ikke nogen hemmelighed, at bestyrelsesuddannelserne rent prismæssigt kan være en pebret størrelse. Derfor kan du også med fordel kigge efter alternativer til de store uddannelser, hvis du synes, prisen er lige høj nok.

Selv ville jeg gerne klædes bedre på ift. bestyrelsesansvaret og kontrolfunktionen (dvs. de ting jeg lovgivningsmæssigt er underlagt som bestyrelsesmedlem), hvorfor jeg valgte et 3 dages kursus hos Lederne med fokus på netop bestyrelsesansvaret og kontrolfunktionen. Skarpt faciliteret af Peter Nordgaard . Her nåede vi at gennemgå en række årsregnskaber, særligt en række pitfalls, og vi nåede også at købe og sælge en virksomhed undervejs. Super spændende og meget relevant ift. den viden jeg lige stod og manglede.

Og sådan er der flere kurser, som dækker mere specifikke behov inden for bestyrelsesspektret.

Gå-hjem-møder, seminarer og konferencer

Og så er der alle gå-hjem-møderne, seminarerne og konferencerne. Og jeg kan ikke sige det nok: Duk op! Tal med folk. Prøv dit budskab af. Se, hvad andre ser i dig ift. dit bidrag i bestyrelseslokalet. Kig ved udbyderne af bestyrelsesuddannelserne, kig ved revisorerne, ved konsulenthusene, ved bestyrelsesnetværkene og ved alle andre aktører, som gerne vil ha’ en bid af bestyrelseskagen.

Så der er masser af muligheder, og her får du - også - både viden og netværk. De to vigtigste komponenter for at komme i gang med bestyrelsesarbejdet.

Så nej, en uddannelse er ikke et krav for at få en bestyrelsespost, men derfor kan der være mange andre gode grunde til at tage den. Og kig så lidt til siden og se, om der er andre muligheder, hvis du synes de store uddannelser er lige pebrede nok i prisen. Der er - som med meget andet ift. bestyrelsesarbejdet - masser af muligheder.

Online bestyrelseskurser

For at få flere forskellige profiler i spil i de danske bestyrelser har jeg også udviklet en række online kurser, som du kan se lige her.

Her blog’er jeg også om vejen til bestyrelseslokalet: