Bliv Business Mentor eller start i et advisory board

Ved siden af nyibestyrelsen.dk driver jeg også en konsulentvirksomhed inden for strategisk og digital forretningsudvikling, og her bliver jeg ofte spurgt af (unge) iværksættere, om jeg vil give noget sparring på deres idé. Det vil jeg som udgangspunkt gerne, men jeg vil langt hellere give sparring på deres forretning, og derfor har jeg meldt mig under fanerne i mentorkorpset på The Kitchen, som er Aarhus Universitets inkubator- og iværksættermiljø for de studerende, der starter virksomhed under studiet.

Advisory Board-arbejde

Gunden til at mit arbejde i The Kitchen overhovedet er relevant i her på nyibestyrelsen.dk, er at Aarhus Universitet som en del af iværksættertilbuddene tilbyder Advisory Boards til de virksomheder, der bliver optaget. Her fungerer jeg som Business Mentor, og her får vi mentorer mulighed for at følge og være med til at udvikle virksomhederne over tid. Lige som jeg får mulighed for at at arbejde sammen med andre mentorer med andre faglige kompetencer og erfaringsbaggrunde om konkrete problemstillinger for de nye start-ups.

Dvs. helt almindeligt Advisory Board-arbejde, som var det en hvilken som helst anden virksomhed.

Så er du nysgerrig på, hvad det handler om, kunne det også være en idé at kigge ind i de forskellige mentorordninger på universiteterne. Og der er flere muligheder, som jeg deler nedenfor.

Hvordan vil du være mentor?

Helt konkret har jeg valgt The Kitchen under Aarhus Universitet, fordi alle start-ups bliver klædt på til også strategisk at håndtere og udvikle en virksomhed. De kortlægger deres forretningsmodel, de får sparring til at sætte det rigtige team, de bliver udfordret, og de bliver løftet.

Og så er det virksomheder fra alle fakulteter, så det er ikke kun tech start-ups (som ofte dominerer start-up-scenen). Det er også start-ups fra medicin og jura og alle andre afdelinger på universitetet.

Og allervigtigst for mig er der ikke en agressiv stemning af hidsige værdiansættelser og virksomheder, som skal skydes af til højestbydende inden for kortest mulig tid. Der er en ambition om at skabe bæredygtige virksomheder, som ikke bare overlever men lever til at udfylde deres fulde potentiale.

Det passer godt til den måde, jeg gerne vil være mentor på, fordi det handler om at skabe gode (arbejds)liv, samtidig med at vi skaber gode, sunde og bæredygtige virksomheder på den lange bane.

Når det så er sagt, er der heldigvis masser af andre muligheder.

Masser af mentorordninger

På UCN er der et mentorkorps kaldet Next Step, i Aarhus er der også et mentorkorps ved INCUBA, og så er der også flere muligheder i København:

Fx har CSE deres egen mentorordning, som du kan læse mere om her, og det samme har Copenhagen Fintech.

Er du primært interesseret i de start-ups, der kommer ud af universiteterne. er der desuden et landsdækkende initiativ, som hedder Venture Cup, som bl.a. organiserer mentorordningerne på SDU i Odense og Aalborg Universitet.

Her har vi også e-korpset i Open Entrepreneurship og DTU Skylabs mentorkorps.

Lokale initiativer

Og endelig er der en masse lokale initiativer gennem de lokale erhvervsråd som fx Business Kolding, VækstHimmerland og en række kommuner i Sønderjylland, som også hjælper lokale virksomheder med at komme i gang med mere strategisk sparring i form af advisory boards eller bestyrelser. Tjek også om dit lokale erhvervsliv er aktive på den agenda.

Erhvervshus Hovedstaden og Erhvervshus Sjælland matcher også virksomheder med bestyrelsesmedlemmer, advisory boards eller (for Hovedstaden) såkaldte Entry Boards.

Så hold endelig øje med muligheder i dit lokalområde også. Der er masser af muligheder for at komme i gang med bestyrelsesarbejdet - for det er i bund og grund det, det er. Bestyrelsesarbejde renset for bestyrelsesansvar.

Del også meget gerne, hvis du kender til andre muligheder - så tilføjer jeg fluks til dette indlæg.

Andre former for strategisk sparring

Endelig er der også formater, hvor man betaler for at give strategisk sparring. No kidding. Connect Danmark faciliterer fx Spring Boards, Pitch Boards og Target Boards, hvor medlemmer team’es op med virksomheder på forskellige modenhedsstadier for at give strategisk sparring på en given udfordring.

Jeg har ikke selv været en del af Connect Danmark, men konstaterer, at de har flere tilfreds medlemmer, som synes det har været et fedt format at arbejde i. Det flugter også meget godt med, at Martin Thorborg kalder bestyrelsesarbejdet den bedste form for kompetenceudvikling, han nogensinde har fået. Når vi bringer vores kompetencer i spil i nye sammenhænge og sammen med andre perspektiver og fagligheder, bliver vi simpelthen selv dygtigere, skarpere og måske endda mere begavet.

Tjek også nBoard, som har et format kaldet preboards. Det er samme princip som Connect Danmarks springboards, og som en ekstra bonus ved jeg, at over halvdelen af alle de preboards, nBoard nedsætter, konverteres til deciderede, blivende advisory boards. Så her er endnu en vej ind til den første post.

Endelig holder jeg også øje med Bluementor, som tilbyder bredere former for mentoring, men her kan du også bringe dig selv i spil for fx en ung iværksætter med behov for strategisk sparring på forretningen. Det samme gør sig gældende for KnowledgeBoard, som både tilbyder en form for stand-alone sparring og nedsættelse af advisory boards. Det samme gør Start-Up Central med et større panel af erhvervscoaches.

Her skriver jeg også om vejen til den første bestyrelsespost: