Under overskriften "Eksterne kræfter gør virksomheden stærkere" præsenterede JP i sommeren 2018 en analyse fra Dansk Industri, der bl.a. viser, at ejerledede virksomheder, der har mindst én ekstern i bestyrelsen, typisk har en højere værditilvækst pr. medarbejder.
Nye kompetencer og friske øjne på forretningen
Kinga Szabo Christensen, chef for ledelsesudvikling og produktivitet i Dansk Industri, uddyber:
”Professionelle bestyrelsesmedlemmer kommer både med nye kompetencer og friske øjne på forretningen. Et godt eksempel er digitalisering, hvor de nødvendige kompetencer ikke nødvendigvis findes i en familieejet virksomhed og derfor skal hentes ind udefra. Det er noget, flere og flere virksomheder viser interesse for, og mange virksomheder allerede får udbytte af".
14% større værditilvækst
Så det giver rigtig god mening at tage eksterne medlemmer ind og professionalisere bestyrelsen ift. at opgradere den med de kompetencer, der matcher virksomhedens strategiske udfordringer. Faktisk viser analysen, at virksomheder med min. 1 eksternt medlem har 14% større værditilvækst pr. medarbejder end virksomheder uden eksterne medlemmer i bestyrelsen.
Ejerlederen vil bestemme selv
Og alligevel er det stadig ikke alle ejerledere, der jubler højt og klapper manisk i hænderne ved tanken om en professionel bestyrelse. Faktisk viser forskning fra Center for Små- og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet, at ejerlederen har en indbygget modvilje mod at involvere andre. Iflg. forskningsleder og professor Mette Neville vil han / hun vil nemlig bestemme selv.
Leder IDAG's omtale af forskningsprojektet Vidensforum siger det meget præcist:
"Forskningen viser, at ejerledere sågar er villige til at opgive vækstinitiativer, hvis væksten indebærer en indskrænkning i deres adgang til selv at kunne bestemme. De er netop blevet ejerledere, fordi de har deres egne ideer og ikke ønsker andres indblanding"
Og hvad i alverden gør vi så? Vi ved, at det virker, men måske har ejerlederen en indbygget modvilje ift. at de er drevet af at skabe tingene på egen hånd.
Lyt til ejerlederne med eksterne medlemmer i bestyrelsen
Vi kan gøre mange ting, men først og fremmest får jeg lyst til, at vi får nogle af alle de gode historier frem i lyset. Jeg samler selv på dem. Førstehåndsberetninger fra modige ejerledere, som har taget det skridt at invitere andre indenfor. Dem, der har kigget på virksomhedens strategiske udfordringer og valgt at arbejde målrettet med dem i bestyrelsen ved at tilknytte folk med lige præcis de kompetencer, der både er med til at gøre virksomheden stærkere - og ejerlederen endnu dygtigere.
Lund Maskinfabrik i Horsens tilpasser løbende bestyrelsen
Lad mig starte med Per Nielsen fra Lund Maskinfabrik i Horsens, som ikke bare har etableret en professionel bestyrelse én gang for alle, men løbende har tilpasset bestyrelsens sammensætning til virksomhedens strategiske udfordringer. Han uddyber i JP-artiklen sit samarbejde med bestyrelsen:
"Indspark fra dygtige folk udefra har været afgørende for vores virksomhed på forskellig vis gennem de seneste 15 år. Da vi fik det første eksterne bestyrelsesmedlem, havde vi fokus på at udvikle produktionen og fik derfor fat i en med relevant erfaring. Under finanskrisen havde vi øjnene rettet mod finansiering og fik en finansmand ind. I dag kommer alle bestyrelsesmedlemmer udefra, og vi vil gerne have en løbende udskiftning, så vi kan blive ved med at følge med udviklingen og have et professionelt og tidssvarende setup"
Så ja, de findes, de dér ejerledere, som ikke bare inviterer andre indenfor til en situationsbestemt snak om en konkret udfordring (dér kan du lige så godt hyre en konsulent), men til et seriøst samarbejde om virksomhedens strategiske udvikling og vækst på bestyrelsesniveau.
Brug bestyrelsen
Men også Per Nielsen har følt de ømme punkter på egen krop:
"Man skal gøre sig klart, at når man hyrer eksterne bestyrelsesmedlemmer, så stiller de krav til, at ledelsen skal følge de beslutninger, bestyrelsen træffer. Og det bør ledelsen virkelig også. Når du ikke er født og opvokset i virksomheden, kan du lettere se tingene udefra og sætte fingeren på de ømme punkter, og det er der brug for, hvis ikke ens virksomhed skal gro fast"
Lær af andre ejerlederes erfaringer
Jeg synes ejerlederens perspektiv er super interessant, og jeg er slet ikke i tvivl om, at netop dette perspektiv er noget af det allervigtigste ift. at få flere til at se værdien i en professionel bestyrelse. Derfor er jeg gået i gang med at samle på beretninger fra ejerledere, som har professionaliseret deres bestyrelse og rekrutteret eksterne medlemmer ind, der helt konkret og med stor viden og erfaring kan byde ind på virksomhedens strategiske udfordringer. Disse beretninger samler jeg under #SMVbestyrelsen.
Flere ejerledere med professionelle bestyrelser
Eksportforeningen satte i Eksportmagasinet #7 netop fokus på professionaliseringen af bestyrelsesarbejdet, og her fortæller Erik Lund fra Strecon fx om, hvordan nye kompetencer i bestyrelsen har bidraget positivt til virksomhedens strategiske udfordringer. Først og fremmest at ved at få skabt mere effektivt eksportsalg på flere markeder og derudover sørget for, at virksomheden har fastlagt en egentlig internationaliseringsstrategi.
Her fortæller Gitte Kirkegaard fra Logitrans, hvordan hun bruger den professionelle bestyrelse til at få kompetencer ind på strategisk niveau, som matcher virksomhedens reelle, strategiske udfordringer. Dels for at sparre på aktuelle problemstillinger og dels for at være med til at udvikle virksomheden ved at tilføre nye perspektiver og kompetencer:
I mindre skala fortæller ejerlederne Jesper Johannesen fra Fe Støberiet, Jeanet Alsø fra CardioLab og Lone Lysehøj fra Lysehøj Revision ASNETBoard om deres erfaringer med at etablere et advisory board - for ikke at blive kvalt af hverdagsmonstret.
Og her sætter det samme panel under den meget sigende overskrift "En bestyrelse er som at lade folk kigge ned i vuggen til mit barn" fokus på de begrænsninger og barrierer, man som ejerleder kan opleve, før man tager skridtet til at etablere en bestyrelse fuldt ud.
Og endelig er der også em masse erfarne folk på området, som taler direkte til de ejerledere, som har taget hul på de første overvejelser ift. at etablere en professionel bestyrelse. Jeg synes selv Kim Møller Rasmussen fra Insourze bringer en masse gode, operationalisérbare pointer i spil her.
Her skriver jeg også om det værdiskabende bestyrelsesarbejde:
Hvem er mon de virksomhedsejere, der vælger at åbne døren for nye typer af bestyrelsesmedlemmer?
Hvorfor gør de det?
Får de noget ud af det?
Og i så fald: Hvad?
Læs med her og mod en inspirerende flok af virksomhedsejere, der opfordrer alle andre til at komme i gang.
Dét her har jeg altså glædet mig til at dele 😍
Det handler (blandt andet) om:
⭐️ Hvordan du finder din første – eller næste – bestyrelsespost
⭐️ Hvordan du helt konkret kan bruge en bestyrelsesuddannelse
⭐️ Hvordan du kan tackle afslag og nej’er
Jeg siger det bare: Vi er mange, som kan lære MEGET af Tina 🔥
Læs med og lad dig inspirere her!
Så er den her: Bestyrelsesrapporten 2024 fra BoardPartner. En af de rapporter, jeg bruger allermest, når jeg underviser og når jeg holder foredrag, fordi den kortlægger det danske bestyrelseslandskab i sin helhed. Ikke kun de store, ikke kun de små, ikke kun de børsnoterede, ikke kun et udsnit, som det ellers er tendensen i mediebilledet. Men alle danske virksomheder og deres bestyrelser. Bestyrelsesrapporten er derfor en gave for en bestyrelsesaktivist, og jeg har kastet mig over konklusionerne. Læs selv med her.
Her gang der er mange åbne opslag, bliver min indbakke oversvømmet af gode spørgsmål, og senest fik jeg et af de spørgsmål, som jeg endnu ikke havde besvaret på hverken blog eller i podcast før, nemlig:
”Jeg vil gerne søge en af posterne.
Hvordan skriver jeg en god ansøgning?”
Find selv svaret her.
Hvorfra får du dit el? Dit vand? Din varme? Tag et kig på regningen og gå så på google og lav en søgning. Så kan du se, hvordan bestyrelsen er sammensat, og hvordan man kommer på valg. Læs mere her.
Hvordan overbeviser man 300 dedikerede medlemmer, når der er tale om et demokratisk valg i en medlemsejet bestyrelse? 🤔
Dét ved Mette - og vi er så heldige, at hun gerne vil dele sin historie samt alle tips og tricks med os. Mette er mega sej og inspirerende, så det må du altså ikke gå glip af 💥
Læs med og lad dig inspirere her!
Niklas Hall er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk. Han anbefaler blandt andet:
⭐️ Som ny i en bestyrelse er det godt med ydmyghed og undren
⭐️ Frivillige bestyrelser kan også noget - undervurder ikke læringen derfra
Læs med og lad dig inspirere her!
Nej, du behøver (bestemt) ikke en bestyrelsesuddannelse for at byde ind i en bestyrelse. Sådan har jeg sagt i årevis, fordi jeg synes det var fuldkommen håbløst, at alle nye bestyrelsesspirer skal være totalt overkvalificeret ift. til dem, der har bemandet vores bestyrelser i årevis. Men der er selvfølgelig mere at sige. Læs selv med her.
Kender du Lytte-Jytte? Du har allerede mødt hende. Hun er nemlig lige her >>
Vil du bare gerne ha' den plan, der virker, så du kan komme i gang med at byde ind i bestyrelsesland? Så lad os tage en 1:1 session, hvor vi får styr på din bestyrelsesstrategi. Læs mere lige her.
Grith har mange tips og tricks i ærmet - og hun anbefaler blandt andet:
⭐️ Vær tålmodig og mærk efter
⭐️ Sig det højt og brug dit netværk
⭐️ Hav styr på potentielle interessekonflikter
Vil du have endnu flere tips og tricks? Læs Griths historie her og lad dig inspirere!
Har du en plan? En skudsikker plan for at lande dine første - eller næste - bestyrelsesposter?
Fantastisk! Afsted med dig. De danske bestyrelser venter derude.
Mangler du planen? Eller tiden til at eksekvere? Så læs med her.
Nåm’n det gik rimelig vildt for sig, da jeg på LinkedIn delte fra en debat på Folkemødet, hvor en paneldeltager i ramme alvor påstod, at: "Bestyrelsen har en kontrolopgave. That's it". Som i “ikke mere". Bestyrelsen har kun en kontrolopgave. Well, jeg er - ikke overraskende - lodret uenig. Bestyrelsen har et langt større strategisk ansvar. Læs selv med her.
Kender du også ham, selv har etableret et advisory board eller en bestyrelse for sin virksomhed og er af den klare opfattelse, at det var svært at finde mere end 20% kvinder til bestyrelserne, fordi der ikke er mere end 20% kvinder på nboard.dk? Ham kender jeg også godt. Han skriver nemlig tit for at fortælle mig, at kvinderne ikke vil. Eller ikke vil det nok. Nogle gange ringer han også. Han skal selvfølgelig også ha’ svar, så det får han lige her.
Kender du også kvinden, som aldrig er blevet forbigået på grund af sit køn? Som mener, det skal handle om kompetencer i stedet for køn. Hun skal i hvert fald ikke vælges ind fordi hun er kvinde. Hun vil vælges ind på sine kompetencer. Hende kender jeg også, og her deler jeg, hvorfor det ofte handler om køn - og ikke kompetencer.
For første gang deltog jeg ikke kun som “Folket”™️ på Folkemødet. AP Pension havde nemlig inviteret til debat om kvinder i bestyrelser, og jeg var med i panelet. På forhånd kunne jeg dog se, at vi allesammen i panelet ville være ret enige om, at en bedre kønsbalance vil være en god idé - faktisk ligefrem en kæmpe fordel for forretningen - så det ville være så som så med debatten. Derfor spurgte jeg også på LinkedIn, hvordan vi - i overført betydning - kunne sætte ild til Folkemødet - med mere radikale forslag. Mine følgere skuffede ikke. Læs selv med her.
"Bestyrelsen har en kontrolopgave. That's it" Sådan sagde han. Virkelig. Ægte. Senere sagde han:
"Man skal være adm. dir. for at arbejde i en bestyrelse. Man skal jo lede en direktion. Det kræver at man selv er adm.dir."
Som argument for at unge ikke skal ha’ en plads i vores bestyrelser. Say what?!? Du kender sikkert også alle håbløshederne, men læs selv med her - for jo: De unge skal (også) ha’ en plads i vores bestyrelser.
Lise-Lotte Firring Jensen er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Jeg mødte Lise-Lotte første gang i november - og jeg kan lige love dig for, at der er sket meget siden da 🚀
Læs Lise-Lottes historie og lad dig inspirere!
I dag skete der én af de ting, som ikke sker så ofte længere. Jeg fik et spørgsmål i indbakken, som jeg ikke havde skrevet om her på bloggen. Jeg har besvaret det til foredrag og på mine kurser, men underligt nok har jeg aldrig skrevet om det her på bloggen. Indtil nu. Læs selv med her.
En solskinsdag i maj tog vi livtag med et af de helt store spørgsmål i bestyrelsesland, da vi indtog den smukke Kampmannsal på Aarhus Teater for at spørge:
Kan kunstnere bidrage i vores bestyrelser? Kan kulturen? Kan kreative?
Jeg er jo ikke et sekund i tvivl om, at svaret er et rungende ja, men jeg er også bestyrelsesaktivist og ude på at forandre. Nysgerrig? Læs med her.
Der er mange forskellige veje til den første bestyrelsespost 🛣
Maja Dalgaard Pøhler har formået at tage en lidt anderledes vej end de fleste - og dén historie skal du selvfølgelig ikke snydes for 🤩
Læs Majas historie og lad dig inspirere her!
Da jeg startede Nyibestyrelsen.dk havde jeg udelukkende fokus på alle de nye bestyrelseskandidater, der - som jeg selv - måske var klar, men havde brug for hjælp, viden og værktøjer til at finde vej til bestyrelsesposterne. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det kun var den ene side af sagen, for vi skal også ha’ virksomheder og ejere, som er klar på det nye. Det fik jeg senest lov til at tale om på SMV-dagen ved Dansk Industri. Læs selv med her.
Lise Rønfeldt Bagger er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Lises rolle i bestyrelseslokalet er at have kommunikationsbrillerne på, hvor hun blandt andet siger:
Uanset om man skal sælge et produkt, en sag eller noget helt tredje, så er kommunikative kompetencer afgørende bl.a. i forhold til brand, omdømme, kendskab og synlighed - og for at forebygge og/eller håndtere kriser.
Læs Lises historie og lad dig inspirere her!
En besked fra Simon tikkede pludselig ind i min indbakke tilbage i januar 2022. Og siden da er vores veje begyndt at krydse hinanden - og dét er jeg rigtig glad for!
Simon er nemlig super inspirerende og meget dedikeret - og så beundrer jeg virkelig hans gå-på-mod.
Læs med her og bliv inspireret af Simons historie og vej til den første bestyrelsespost!
Charlotte Gøttler er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Charlotte brænder for at sætte sine strategiske og taktiske erfaringer i spil, hvor hun synes det er super givende at skabe vækst i en virksomhed - eksempelvis ved at positionere og synliggøre 🤩
Læs Charlottes historie og lad dig inspirere her.
Jens Kristians historie er super inspirerende for alle unge, der gerne vil i gang - og ikke mindst for alle de fremsynede bestyrelser, som overvejer, om de unge måske også skulle ha’ en plads - eller i det mindste - en stemme ved bordet.
Jeg kan ikke få armene ned 🙌🏼 Vi har brug for mange flere som Jens Kristian. Han er mega sej og inspirerende. Faktisk er vi så heldige, at han gerne vil dele sin historie med os her på Nyibestyrelsen.dk. Læs med og lad dig inspirere lige her!
Anna Kathrine Matthiesen var én af dem, jeg kun kendte fra LinkedIn, indtil hun en dag dukkede op på et af mine kurser. Jeg havde lagt mærke til hende, fordi hun i en ung alder blev udnævnt til partner i Vertica. Vertica er et e-handelshus, som ligger i Aarhus, og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at Anna havde masser at byde ind med i en bestyrelse. Der gik heller ikke lang tid, før jeg så, at hun havde landet sin første bestyrelsespost. Læs selv med her, hvor Anna deler sin historie.
Jeg stødte første gang på Mathilde i ét af mine kommentarspor på LinkedIn. Det var et opslag om min netop lancerede podcast, og her dukkede hun pludselig dukkede op med kommentaren: “Super spændende emne.
En podcast som denne kunne jeg godt have brugt, da jeg som 26 årige gik ind i min første bestyrelsespost”. Kæmpe YAY altså. Selvfølgelig fordi hun var begejstret for podcasten (🥳) , men også fordi hun havde landet sin første bestyrelsespost som 26- årig. Få selv Mathildes historie her.
Jeg stødte på Pernille Gry Petersens vanvittigt spændende profil i et kommentarspor på LinkedIn, hvor hun kommenterede på et af mine opslag. Pernilles kommentar gjorde mig nysgerrig, fordi hun arbejdede i flere bestyrelser - med en baggrund som socialrådgiver. Læs selv Pernilles historie her.
Jeg stødte på Anne på LinkedIn, da hun dukkede op i en artikel i Børsen, som handlede om Djøf’ere i de danske bestyrelser, og jeg faldt over for hendes kommunikationsbaggrund og ESG-erfaring, for det er verdens bedste eksempel på, at der er brug for noget nyt i de danske bestyrelser.
Når Anne kan arbejde som formand for 30.000 privatansatte i Djøf og dertil arbejde som næstformand for 108.000 medlemmer i Djøf, har vi endnu et virkelig godt eksempel på, at der er mange forskellige kompetencer, som kan bringes i spil i bestyrelseslokalet. Også de kommunikationsfaglige og ESG - selv på formandsposten.
Læs selv Annes super inspirerende historie lige her.