Karen Melchior er én af dem, jeg er connected med på LinkedIn, fordi vi begge arbejder inden for det digitale felt og har nogle fælles, faglige interesser, og derfor blev jeg også så super glad, da Karen en dag i december 2021 pludselig kunne annoncere, at hun havde landet sin første bestyrelsespost.
Karen har nemlig også mange års erfaring fra den offentlige sektor, så hun er på mange måder én af dem, vi kan spejle os i, fordi hun kommer med en anden erfaring end den gængse.
Det sætter hun selv mange flere ord på lige nedenfor, så læs med, hvis du også kommer med en anden erfaring end den gængse. Det behøver nemlig ikke være en barriere. Faktisk tværtimod.
Tusind tak til dig, Karen, for at dele. Take it away.
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Jeg har egen virksomhed - Pulse Consult - hvor jeg hjælper primært offentlige organisationer med at få værdi af digitalisering. Det kan både være som strategisk rådgiver, projektleder, oplægsholder eller underviser og facilitator, hvor jeg hjælper ledere og medarbejdere med at udvikle de kompetencer, som er nødvendige for at kunne udvikle kerneopgaverne ved hjælp af digitalisering.
Vi tilbyder også e-læring via Pulse Consult Academy, og så står jeg bag podcasten “Digitalisering i virkeligheden” og Facebook-gruppen af samme navn.
Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?
Det var lidt af et tilfælde. Jeg troede ikke, at det var realistisk, at jeg kunne lande en post, men da jeg blev opfordret til at stille op, var jeg ikke i tvivl om, at jeg gerne ville.
Jeg har de seneste år drømt om at komme i en professionel bestyrelse, fordi jeg trives godt med strategisk arbejde.
Jeg har tidligere besat lederposter i større organisationer, og jeg savner det strategiske arbejde, som bliver lidt ensomt i min egen lille virksomhed, hvor der kun er mig og 2-3 ansatte. Så det at kunne bidrage strategisk er en drivkraft for mig.
Dertil er det min hensigt, at jeg via bestyrelsesarbejde kan udvikle mine egne kompetencer, som jeg kan bringe i spil, når jeg rådgiver mine kunder.
Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?
Jeg har nok haft lidt en fordom om, at man skulle kende nogen, der kender nogen, for at komme i betragtning - at man ligesom skulle være “et navn” eller kendt i branchen. Og dertil at man skulle have tunge kompetencer inden for kerneområder som jura, økonomi eller salg.
Det har jeg ikke - jeg er humanist og generalist, men har specialiseret mig i digitalisering gennem 20 års erfaring.
Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?
Som formand for Erhvervskvinder Aalborg havde jeg en plads i repræsentantskabet for Tv2Nord. Der skulle vælges en ny til bestyrelsen i den valggruppe, jeg var med i.
Jeg blev kontaktet af én fra bestyrelsen, som opfordrede mig til at stille op. Det gav mig modet til at gøre det.
Før valget lavede jeg selv lidt lobbyarbejde blandt de stemmeberettigede, og bestyrelsen lavede også et forarbejde. Dertil forberedte jeg mig på, hvad jeg gerne ville bidrage med til bestyrelsen.
Der var ingen tvivl om, at en del af motivationen fra flere af dem, der stemte på mig, var at få mere diversitet ind i bestyrelsen - det var altså en fordel, at jeg er kvinde.
I min motivationstale forud for valget fremhævede jeg primært mine faglige kompetencer inden for digitalisering og kommunikation, men nævnte også diversitet som en årsag til at stemme på mig.
Jeg havde på forhånd vendt og drejet for og imod at fremhæve mit køn som en fordel, men nåede frem til, at jeg synes, det er et validt argument.
Jeg tror på, at diversitet er en fordel i en bestyrelse - det viser forskning jo også - og da jeg som kvinde under 50 år ville give en bedre balance i bestyrelsen, valgte jeg OGSÅ at angive det som et argument. Hvis bestyrelsen havde haft god kønsmæssig balance, ville jeg ikke have fremhævet dette.
Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?
Jeg bidrager med mine faglige kompetencer inden for digitalisering og strategisk kommunikation og min erfaring som leder og rådgiver inden for større offentlige organisationer.
Jeg synes selv, at jeg har en god “bullshit-detektor” - jeg er særligt optaget af, at planer og strategier rent faktisk føres ud i livet. At det ikke bare bliver ved de gode hensigter, men at virksomhedens medarbejdere mærker, at der er en strategi, som virksomheden arbejder efter - ikke kun i direktionslokalet.
Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse ?
Jeg har ikke været i gang så længe, og har faktisk endnu til gode at møde bestyrelsen live, på grund af corona. Men jeg håber, at bestyrelsesarbejdet kan styrke mine strategiske kompetencer, og at jeg kan gøre en forskel.
Dertil glæder jeg mig til at lære de andre i bestyrelsen at kende og få et godt samarbejde med dem, hvor vi kan bruge hinanden til sparring - også uden for bestyrelseslokalet.
Andet du gerne vil dele?
Jeg er overrasket over hvor meget støtte, jeg har fået til min første bestyrelsespost. Både i form af opbakning til at stille op, og da jeg efterfølgende har delt et opslag på LinkedIn om posten. Det er jeg meget taknemmelig for.
Det kom bag på mig, at mine modkandidaters argumenter for valg primært var, at “det er min tur”, og det viste mig, at det altså ikke er nok til at komme ind - jeg blev valgt, fordi jeg kunne argumentere for, hvad jeg vil bidrage med.
Jeg tror, at der er ved at ske nogle forandringer - og jeg håber, at jeg kan bidrage som rollemodel til at få flere kvinder i bestyrelser. For det halter altså stadigvæk meget! Jeg håber, at andre kvinder vil bruge argumentet “mere diversitet” - det er altså helt ok.
Tak til dig Laura for dit arbejde med at udbrede bestyrelsesarbejde - jeg er fan!
Her kan du finde flere inspirerende rollemodeller:
Med blot 28 år på bagen, en baggrund inden for entreprenørskab, 1 bestyrelsespost og hele 2 advisory boards i rygsækken, så kan Andreas’ historie forhåbentlig være en inspiration for dig, som måske leder efter DIN første bestyrelsespost.
Let’s go!
Leder du også efter relaterbare rollemodeller?
En af de ting, jeg selv har erfaret, er, at rollemodeller virker. Derfor samler jeg på gode historier, som flere måske kan genkende sig selv i. For dørene skal altså åbnes for mange, mange flere.
Læs med her!
Dét her har jeg altså glædet mig til at dele 😍
Det handler (blandt andet) om:
⭐️ Hvordan du finder din første – eller næste – bestyrelsespost
⭐️ Hvordan du helt konkret kan bruge en bestyrelsesuddannelse
⭐️ Hvordan du kan tackle afslag og nej’er
Jeg siger det bare: Vi er mange, som kan lære MEGET af Tina 🔥
Læs med og lad dig inspirere her!
Så er den her: Bestyrelsesrapporten 2024 fra BoardPartner. En af de rapporter, jeg bruger allermest, når jeg underviser og når jeg holder foredrag, fordi den kortlægger det danske bestyrelseslandskab i sin helhed. Ikke kun de store, ikke kun de små, ikke kun de børsnoterede, ikke kun et udsnit, som det ellers er tendensen i mediebilledet. Men alle danske virksomheder og deres bestyrelser. Bestyrelsesrapporten er derfor en gave for en bestyrelsesaktivist, og jeg har kastet mig over konklusionerne. Læs selv med her.
Her gang der er mange åbne opslag, bliver min indbakke oversvømmet af gode spørgsmål, og senest fik jeg et af de spørgsmål, som jeg endnu ikke havde besvaret på hverken blog eller i podcast før, nemlig:
”Jeg vil gerne søge en af posterne.
Hvordan skriver jeg en god ansøgning?”
Find selv svaret her.
Hvordan overbeviser man 300 dedikerede medlemmer, når der er tale om et demokratisk valg i en medlemsejet bestyrelse? 🤔
Dét ved Mette - og vi er så heldige, at hun gerne vil dele sin historie samt alle tips og tricks med os. Mette er mega sej og inspirerende, så det må du altså ikke gå glip af 💥
Læs med og lad dig inspirere her!
Niklas Hall er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk. Han anbefaler blandt andet:
⭐️ Som ny i en bestyrelse er det godt med ydmyghed og undren
⭐️ Frivillige bestyrelser kan også noget - undervurder ikke læringen derfra
Læs med og lad dig inspirere her!
Grith har mange tips og tricks i ærmet - og hun anbefaler blandt andet:
⭐️ Vær tålmodig og mærk efter
⭐️ Sig det højt og brug dit netværk
⭐️ Hav styr på potentielle interessekonflikter
Vil du have endnu flere tips og tricks? Læs Griths historie her og lad dig inspirere!
Lise-Lotte Firring Jensen er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Jeg mødte Lise-Lotte første gang i november - og jeg kan lige love dig for, at der er sket meget siden da 🚀
Læs Lise-Lottes historie og lad dig inspirere!
Der er mange forskellige veje til den første bestyrelsespost 🛣
Maja Dalgaard Pøhler har formået at tage en lidt anderledes vej end de fleste - og dén historie skal du selvfølgelig ikke snydes for 🤩
Læs Majas historie og lad dig inspirere her!
Lise Rønfeldt Bagger er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Lises rolle i bestyrelseslokalet er at have kommunikationsbrillerne på, hvor hun blandt andet siger:
Uanset om man skal sælge et produkt, en sag eller noget helt tredje, så er kommunikative kompetencer afgørende bl.a. i forhold til brand, omdømme, kendskab og synlighed - og for at forebygge og/eller håndtere kriser.
Læs Lises historie og lad dig inspirere her!
En besked fra Simon tikkede pludselig ind i min indbakke tilbage i januar 2022. Og siden da er vores veje begyndt at krydse hinanden - og dét er jeg rigtig glad for!
Simon er nemlig super inspirerende og meget dedikeret - og så beundrer jeg virkelig hans gå-på-mod.
Læs med her og bliv inspireret af Simons historie og vej til den første bestyrelsespost!
Charlotte Gøttler er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Charlotte brænder for at sætte sine strategiske og taktiske erfaringer i spil, hvor hun synes det er super givende at skabe vækst i en virksomhed - eksempelvis ved at positionere og synliggøre 🤩
Læs Charlottes historie og lad dig inspirere her.
Jens Kristians historie er super inspirerende for alle unge, der gerne vil i gang - og ikke mindst for alle de fremsynede bestyrelser, som overvejer, om de unge måske også skulle ha’ en plads - eller i det mindste - en stemme ved bordet.
Jeg kan ikke få armene ned 🙌🏼 Vi har brug for mange flere som Jens Kristian. Han er mega sej og inspirerende. Faktisk er vi så heldige, at han gerne vil dele sin historie med os her på Nyibestyrelsen.dk. Læs med og lad dig inspirere lige her!
Anna Kathrine Matthiesen var én af dem, jeg kun kendte fra LinkedIn, indtil hun en dag dukkede op på et af mine kurser. Jeg havde lagt mærke til hende, fordi hun i en ung alder blev udnævnt til partner i Vertica. Vertica er et e-handelshus, som ligger i Aarhus, og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at Anna havde masser at byde ind med i en bestyrelse. Der gik heller ikke lang tid, før jeg så, at hun havde landet sin første bestyrelsespost. Læs selv med her, hvor Anna deler sin historie.
Jeg stødte første gang på Mathilde i ét af mine kommentarspor på LinkedIn. Det var et opslag om min netop lancerede podcast, og her dukkede hun pludselig dukkede op med kommentaren: “Super spændende emne.
En podcast som denne kunne jeg godt have brugt, da jeg som 26 årige gik ind i min første bestyrelsespost”. Kæmpe YAY altså. Selvfølgelig fordi hun var begejstret for podcasten (🥳) , men også fordi hun havde landet sin første bestyrelsespost som 26- årig. Få selv Mathildes historie her.
Jeg stødte på Pernille Gry Petersens vanvittigt spændende profil i et kommentarspor på LinkedIn, hvor hun kommenterede på et af mine opslag. Pernilles kommentar gjorde mig nysgerrig, fordi hun arbejdede i flere bestyrelser - med en baggrund som socialrådgiver. Læs selv Pernilles historie her.
Jeg stødte på Anne på LinkedIn, da hun dukkede op i en artikel i Børsen, som handlede om Djøf’ere i de danske bestyrelser, og jeg faldt over for hendes kommunikationsbaggrund og ESG-erfaring, for det er verdens bedste eksempel på, at der er brug for noget nyt i de danske bestyrelser.
Når Anne kan arbejde som formand for 30.000 privatansatte i Djøf og dertil arbejde som næstformand for 108.000 medlemmer i Djøf, har vi endnu et virkelig godt eksempel på, at der er mange forskellige kompetencer, som kan bringes i spil i bestyrelseslokalet. Også de kommunikationsfaglige og ESG - selv på formandsposten.
Læs selv Annes super inspirerende historie lige her.
“Hvis man ikke selv gør noget aktivt, så sker der altså ikke noget”
Sådan plejer jeg altid at sige… 💬
Men det er ikke tilfældet for Maria Lya Leerbeck.
Hun var ikke aktivt søgende, men alligevel dumpede der en mail ind i indbakken med emnet “Bestyrelsespost”.
Læs Marias historie og lad dig inspirere her.
Julie Lindegaard er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Julies rolle i bestyrelseslokalet er blandt andet at skabe strategisk synlighed, hvor hun er særligt optaget af kommunikation, strategi, ledelse og udvikling.
Læs Julies historie og lad dig inspirere her.
For et halvt år siden vidste jeg ikke, hvem Anne Willemoes var. Men lige pludselig begyndte vores veje at krydse hinanden - og dét er jeg rigtig glad for!
Anne er nemlig super inspirerende og meget dedikeret - og så beundrer jeg virkelig hendes gå-på-mod.
Læs med her og bliv inspireret af Annes historie og vej til den første bestyrelsespost - og de næste to som er kommet efterfølgende 🤩
For et par måneder siden tikkede der én af de allerbedste beskeder ind i indbakken. Den var fra superseje Julie Møgelvang Bjørnsholm som skrev, at hun lige havde fået sin første bestyrelsespost - og endda også en post i et advisory board.
Jeg kan ikke få armene ned, og vi er så heldige at Julie gerne vil dele sin historie med os her på Nyibestyrelsen.dk.
Fasten your seat belt og lad dig inspirere her.
Christian Bech Nørhave er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk.
Jeg har haft fornøjelsen af at møde Christian på to kurser; Sådan finder du vej til din første bestyrelsespost og Kom i mål med en knivskarp bestyrelsesprofil. Her gik det hurtigt op for mig, at én ting er sikkert; Christian er en super stærk netværker som arbejder målrettet og ambitiøst - og dét er altså vejen frem!
Læs med og lad dig inspirere!
Lisbet mødte jeg første gang under Coronanedlukningen i 2020, hvor jeg var inviteret ind i hendes netværksgruppe for at holde et oplæg om vejen til den første bestyrelsespost. Derfor blev jeg også så glad, da Lisbet dukkede op i Goodtalks, hvor vi hver måned sætter vejen til den første bestyrelsespost på agendaen - og endnu gladere, da hun sagde ja til at dele vejen til den første post her på Nyibestyrelsen.dk. For den første post har hun nemlig fået - faktisk har hun fået flere. Og så var der også den, hun sagde nej til. Læs selv med her.
Karen Melchior er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk. Karen kommer nemlig med en tung baggrund fra den offentlige sektor, og så er hun oprindeligt uddannet inden for det humanistiske felt. Det behøver bare ikke være en begrænsning for at bidrage i en bestyrelse. Tværtimod. Læs selv med her og lad dig inspirere.
Jeg har mere end én gang harceleret over den lave værdisættelse af de såkaldt “bløde” kompetencer i bestyrelsesarbejdet. For det første fordi de på ingen måde er bløde. Det er noget af det hårdeste og mest bad ass overhovedet at kunne få mennesker til at performe. Derfor blev jeg også så glad, da jeg pludselig en dag på LinkedIn spå, at Ditte Hartvig havde landet (endnu) en bestyrelsespost. Ditte CV ligner nemlig heller ikke det gængse CV - og deri ligger hele styrken. Læs selv med her.
Jeg er altid på udkig efter bestyrelser, der tager nye kompetencer ind, og derfor fyrede jeg også en konfettikanon af, den dag Dansk Installations Teknik sendte en helt særlig åben bestyrelsessøgning i cirkulation på LinkedIn. Et par måneder senere blev stillingen besat, og Thomas Lange, som er erhvervspsykolog, var den heldige og dygtige. Thomas kommer dermed ind med helt nye kompetencer, og med en alder på 32 år trækker han også aldersgennemsnittet i de danske bestyrelser ned. Her deler Thomas sin historie sammen med 3 gode råd til at lande den første bestyrelsespost.
Det seneste år har jeg holdt 80+ foredrag, og jeg har haft 150 kursister gennem forskellige forløb, men da jeg hørte Dorthe Dahlin Irvold fortælle om vejen til den første bestyrelsespost (som i Dorthes tilfælde blev til 3 poster inden for 1 år), fik jeg den tanke, at alle bare burde gøre som Dorthe. Jeg kan tale stolpe op og stolpe ned om alle de ting, du kan gøre - men tilbage står, at du skal gøre noget. Det er nemlig først og fremmest de ting, du gør, der fører til den første bestyrelsespost. Ikke de ting, du ved, eller de ting, du overvejer at gøre - men de ting, du rent faktisk gør. Læs selv med her og lad dig inspirere.
Pludselig var der én af de allerbedste beskeder i indbakken igen. Den var fra Marianne Vagn Pedersen, som kunne fortælle, at hun lige have landet sin første post. Juuhuuu! Jeg danser en glad dans hver eneste gang, en ny profil kommer i gang i én af de danske bestyrelser. Heldigvis var Marianne frisk på at dele sin historie her på Nyibestyrelsen.dk, så læs med her og lad dig inspirere.
Nogle gange pinger der bare en besked ind, som gør glad helt ned i maven og spreder smilet fra øre til øre. Sådan en besked fik jeg for et par uger siden af super seje Christina Beatrice Honoré, som begejstret delte, at hun netop havde fået sin første bestyrelsespost. Heldigvis ville hun gerne dele sin historie, så fasten your seat belt og lad dig inspirere her.