Sådan sætter du bæredygtighed på bestyrelsens agenda

Der er to store strømninger, som ingen virksomhed - og dermed ingen bestyrelse - må sidde overhørig. Den ene er digitalisering, den anden er bæredygtighed, og netop bæredygtighed bringer Steen M. Andersen med til bestyrelsesbordet.

Hos Sustain Report stiller han under overskriften “Bæredygtighed – har du den rigtige bestyrelse?“ skarpt på, hvordan bestyrelsen kan arbejde begavet med bæredygtighed.

Det er nemlig bydende nødvendigt:

En undersøgelse fra foråret viste, at 77 procent af de adspurgte erhvervsledere mente, at det i nogen eller høj grad vil fremme konkurrencepositionen at arbejde med bæredygtighed (Zero Carbon og Asnet, marts 2021). Seks ud af ti mener, at det kan blive sværere at skaffe kapital, hvis man ikke arbejder med bæredygtighed. Næsten otte ud af ti mener, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at en virksomhed vil rejse krav om dokumentation for at fortsætte samarbejdet. Cirka en tredjedel har allerede oplevet det eller selv rejst sådanne krav.

Bæredygtighed på bestyrelsens agenda

Steen konstaterer, at flere og flere virksomheder arbejder fint med bæredygtighed i driften, men skuer han ud over de danske bestyrelser, er det sværere at få øje på. Her er “plejer” en stor barriere:

Mange bestyrelser afspejler måske mere kravene til at arbejde i det, jeg har kaldt det sædvanlige landskab. Der er styr på budgetter og bundlinje, på at love og regler overholdes, på værdiskabelse og alle de andre afgørende og vigtige discipliner, der skal til for at drive en god virksomhed.

Men hvad hvis vi antager, at denne virkelighed bliver disruptet af elementer fra det nye bæredygtighedslandskab? Hvad hvis vi antager, at kunderne begynder at spørge til produktionsforhold, medarbejderforhold, forsyningskæde, finansiering m.m.?

Ja, hvad hvis vi antager det? Så er det i allerhøjeste grad et anliggende for bestyrelsen, og så nytter det ikke noget, at den nødvendige viden, erfaring og værktøjer ikke er til stede i lokalet.

Heldigvis iler Steen til med en tjekliste for, hvordan de danske bestyrelser også kan arbejde begavet på bæredygtighed:

Har bestyrelsen i sin sammensætning en tilstrækkelig grad af diversitet til, at den opfanger tendenser, bevæger sig i forskellige dele af samfundet og kan forbinde dette med virksomhedens behov?

  • Har bestyrelsen de nødvendige strategiske kompetencer ud over de nødvendige driftsmæssige kompetencer?

  • Er der i bestyrelsen de fagligheder, som kan være nødvendige for at navigere i bæredygtighedslandskabet?

  • Sidst, men ikke mindst: Er der i bestyrelsen en vilje til at forholde sig til bæredygtighed, eller er man tilbøjelig til at lukke øjnene, for ”det går jo godt i øjeblikket med sorte tal på bundlinjen”?

…og kommer disse spørgsmål først op på bestyrelsens agenda, er vejen ikke bare banet for bæredygtighed.

Det er fundamentale, strategiske spørgsmål, som vil katapultere bestyrelsen op i en helt anden kaliber, hvis man først begynder at arbejde med dem.

Tusind tak til dig, Steen, for at dele.

Læs selv hele artiklen her. Find og følg også Steen på LinkedIn, hvor han deler flittigt fra sit arbejdsliv.

Her skriver jeg også om det værdiskabende bestyrelsesarbejde: