Mit felt her på Nyibestyrelsen.dk er SMV’erne. SMV’erne er de små og mellemstore virksomheder, og de er i høj grad karakteriseret ved at være ejerledet, hvilket vil sige at ejer og adm.dir. er én og samme person.
I “Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt” er en stor del af kapitel 3 dedikeret til netop ejerlederen og alle fordelene og alle mulighederne ved at arbejde i bestyrelsen i netop en ejerledet virksomhed. Jeg skriver bl.a.:
En anden ting, du skal være opmærksom på i samarbejdet med den klassiske ejerleder, er frihedstrangen. Ejerlederen er – på godt og ondt – vant til at bestemme selv […]
Alle fordelene og alle begrænsningerne ved ejerlederens idérigdom og handlekraft er bl.a. en af de ting, forskningsprojektet Vidensforum fra Center for SMV på Aarhus Universitet, også dokumenterer, og orker du ikke lige tygge et helt forskningsprojekt igennem, har Hansen Toft netop udgivet en artikel, der bekræfter rigtig mange af de spændende indsigter fra forskningsprojektet.
Læs selv “7 ting, du bør lære af ejerledede virksomheder (og 3 ting, du helst skal undgå)“ af Karl Kristian Hansen, adm. dir. for Hansen Toft, lige her.
Her skriver jeg også om samarbejdet med ejerlederne:
Jeg får v-i-r-k-e-l-i-g mange historier fra bestyrelsesland.
En masse gode.
En masse dårlige.
En masse, der fylder mig med optimisme.
...og en masse, der sætter mit indre totalt i brand.
Få en af de virkelig gode historier lige her >>
Hvem er mon de virksomhedsejere, der vælger at åbne døren for nye typer af bestyrelsesmedlemmer?
Hvorfor gør de det?
Får de noget ud af det?
Og i så fald: Hvad?
Læs med her og mod en inspirerende flok af virksomhedsejere, der opfordrer alle andre til at komme i gang.
Da jeg startede Nyibestyrelsen.dk havde jeg udelukkende fokus på alle de nye bestyrelseskandidater, der - som jeg selv - måske var klar, men havde brug for hjælp, viden og værktøjer til at finde vej til bestyrelsesposterne. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det kun var den ene side af sagen, for vi skal også ha’ virksomheder og ejere, som er klar på det nye. Det fik jeg senest lov til at tale om på SMV-dagen ved Dansk Industri. Læs selv med her.
Jeg prøver at komme afsted til så mange bestyrelseskonferencer som muligt, og efter konferencen ved EY i Kbh. i oktober 2022 må jeg bare konstatere, at der er oplægsholdere - og så er der oplægsholdere. Helle Thorning-Schmidt hører til den sidste kategori, og jeg gik hjem totalt star struck og glad helt ned i maven over hendes blændende indlæg om den moderne leder. (Som min teen ville sige (med mindre det allerede er oldschool og cringe): Hun var ren ild). Læs selv med her og få Helles 5 bud på den moderne leder.
Jeg er helt på toppen over, at flere og flere bestyrelsesaktivister melder sig på banen, for der er virkelig brug for fornyelse i Bestyrelsesland. Her er det M&A-advokat Helle Jessen Krarup Jessen og Anne Langhorn, som har en super spændende samtale om den nye form for ledelse, der nødvendigvis må finde vej til de danske bestyrelser - hvis vi vel at mærke vil følge med tiden. Og det vil vi. Læs mere her og find link til én af de podcasts, der gør mig glad helt ned i maven.
Der er masser af ting, som du kan gøre. - men det handler i høj grad om at finde de ting, som passer allerbedst til dig.
Du bliver med stor sandsynlighed udfordret. Måske træder du en smule udover kanten på din comfortzone. Men en ting er sikkert: Når vi gør noget, sår vi nye frø - og hvem ved om de fører til en bestyrelsespost? 🌱
Har du brug for inspiration til, hvad du kan gøre? Læs blogindlægget her, og hent min skabelon til din bestyrelsesprofil 🤩
En onsdag i juni 2022 havde jeg fornøjelsen af at besøge Favrskov Erhverv. Vi talte blandt andet om det værdiskabende bestyrelsesarbejde og behovet for nye profiler i danske bestyrelser. Mit absolutte yndlingsemne!
Jeg glæder mig til at se udviklingen i de små og store lokalsamfund 👋🏼
En søndag i marts 2022 fik jeg lov til at stå på scenen i denne smukke, gamle børssal hos Dansk Erhverv. Det var Roccamore, der havde inviteret som en del af #Respecttheheels-kampagnen, og jeg er altid klar til at stille op, når det handler om at få mange flere forskellige profiler i spil i de danske bestyrelser. Det handlede - no surprise - om vejen til den første bestyrelsespost, og jeg tog udgangspunkt i mine egne barrierer.
Jeg blev så glad, da Carla Christine Bruus Aagaard-Strube fra Fashion Forum tog fat i mig for at høre, om jeg ikke ville komme ind i deres nye podcast og fortælle virksomhederne i modebranchen, hvordan - og hvorfor - det giver super god mening at etablere en værdiskabende bestyrelse. Der er nemlig et kæmpe potentiale i at få etablere mange flere værdiskabende bestyrelser - og så stiller jeg altid gerne op. Læs med her.
Hold øje med dit lokale erhvervsråd eller Erhvervshus. Laver de spændende events om det værdiskabende bestyrelsesarbejde? I så fald kunne det godt være et oplagt sted at dukke op for at møde de ejer(leder)e, som besætter posterne i de danske bestyrelser. Læs meget mere her.
Signe Cederstrøm er noget så sjældent som en adm.dir. med en uddannelsesmæssig baggrund i Religionshistorie og Dansk, for i 2019 tog hun over for sin far som adm.dir. og ejerleder i Resino Trykfarver A/S. Signes historie er interessant for alle os her på Nyibestyrelsen.dk, fordi hun som noget af det første tog fat i bestyrelsen og simpelthen etablerede en ny bestyrelse for i højere grad at få en strategisk sparring på nogle af de områder, hvor hun selv manglede erfaring og dyb viden. Læs selv mere her.
Efter en dejlig sommer er der nu dejligt meget gang i Bestyrelsesland igen, og i går bragte Børsen én af de historier, der gør glad helt ned i maven, når man nu - som jeg - er dybt optaget af at professionalisere bestyrelsesarbejdet ude i de danske SMV'er.Bl.a. ved at bringe mange flere forskellige profiler og perspektiver i spil omkring bordet. Påstand: Hvis alle læste og lod sig inspirere af denne fine historie om Randersbørens generationsskifte, ville der være værdiskabende bestyrelser all over the place. Læs med her.
Lars Kolind kan vist godt siges at være én af de særdeles erfarne typer i det danske bestyrelseslandskab. Derfor er jeg også helt vild med hans lille indlæg ifm. DTU’s bestyrelsesuddannelse. Han tager nemlig fat i alt det, bestyrelsen skal kunne ud over at forstå tallene og løse kontrolopgaven - og det er allesammen ting, som er right down my alley. Du vil også elske, at man kan tale om bestyrelsesarbejdet på den måde, som Lars Kolind gør.
Da Joakim Bruchmann var i Børsen med det glade budskab, at knap 60% af alle nBoards rekrutteringer til bestyrelser og advisory boards i 2021 har fokuseret på helt nye kompetencer, var der straks én i kommentarsporet, som ville gøre opmærksom på, at kompetencefokus kunne føre til for megen operationel tænkning. Som om strategisk tænkning udelukkende er forbeholdt adm.dir’er og deslignende. Sikke noget sludder. Jeg uddyber her.
Jeg harcelerer ofte over, at mediebilledet er så ensidigt fokuseret på de store virksomheder, og derfor blev jeg også glad, da Dansk Industri inviterede til SMV-dagen 2021 - og endnu gladere da jeg så Gitte Kirkegaard, ejerleder i Logitrans, på programmet. Gitte har nemlig fuld fart på det værdiskabende bestyrelsesarbejde, og på SMV-Dagen fik hun mulighed for at uddybe, hvad det helt konkret betyder for hende som ejerleder. Her får du et resumé.
Lisbeth Rækby er produktionschef i Cadpeople, og netop arbejdspladsen blev vejen til Lisbeths første bestyrelsespost. Den anden bestyrelsespost kom mere uventet, nemlig som et direkte resultat af, at andre gjorde opmærksom på Lisbeths bestyrelseskandidatur. Sådan kan det nemlig også gå, når man først melder sig på banen. Få selv hele historien her.
Der er stadig nogle, som ikke heeeelt køber den dér med de nye kompetencer i de danske bestyrelser, så jeg har skrevet en klumme til Børsen, hvor en recruiter, et bestyrelsesmedlem og en ejerleder fortæller, hvorfor det giver mening at hyre digitale kompetencer ind i de danske bestyrelser.
Her på en af de sidste dage i året er det naturligt at kigge tilbage, men jeg vil allerhest se fremad. Jeg ser nemlig flere tydelige tegn på, at 2021 bliver året, hvor langt flere forskellige profiler finder vej til de danske bestyrelser.
Mit felt her på Nyibestyrelsen.dk er SMV’erne. SMV’erne er de små og mellemstore virksomheder, og de er i høj grad karakteriseret ved at være ejerledet, hvilket vil sige at ejer og adm.dir. er én og samme person. Det giver en masse muligheder og nogle få begrænsninger, som Hansen Toft netop har skrevet en rigtig god artikel om.
Én af de helt store nøgler til at få mange flere forskellige profiler ind i de danske bestyrelser er ejerlederne, og derfor deler jeg også alle de fortællinger, jeg kommer i nærheden af, hver gang en ejerleder fortæller om sine udfordringer og den værdi han / hun får ud af sin bestyrelse. Lyt selv med her.
Kom med til netværksmøde hvor vi diskuterer det værdiskabende bestyrelsesarbejde. For hvordan gør man egentlig i praksis?
I forbindelse med mit nye liv som soloselvstændig selvudgiver, bogbranchebetvinger og Jens’ bedste ven har jeg skrevet en klumme til Børsen, fordi jeg jo mener dybt i min sjæl, at vi har brug for mange flere forskellige profiler i de danske bestyrelser. Læs klummen her.
Jeg hylder altid de åbne bestyrelsessøgninger, jeg ser. De er vejen til at få nye profiler ind i de danske bestyrelser, fordi de åbner et helt nyt og knivskarpt kandidatfelt op. Jeg valgte at følge op på én af de åbne søgninger, og konklusionen fra ejerleder var klar: Den åbne søgning var en ubetinget succes! Læs selv med her.
Nu er jeg jo på en mission for at få flere forskellige profiler i gang i de danske bestyrelser, og én af metoderne, kalder jeg #etkigindibestyrelseslokalet, fordi det skal afmystificeres, hvad der rent faktisk foregår inde bag de lukkede døre. Indtil videre består #etkigindibestyrelseslokalet primært af fotos, som jeg og andre har taget og delt på LinkedIn. Ofte med en kommentar om mødet eller bestyrelsens arbejde generelt. Men nu går BetterBoard skridtet videre, og jeg er kæmpe fan. Læs selv med her.
Jeg møder mange ejerledere og adm.dir., som spørger ind til det dér med #nyibestyrelsen, fordi de er nysgerrige på, hvordan man også kan arbejde i en bestyrelse. Underforstået, at de stadig hænger fast i nogle lidt traditionelle måder at gøre tingene på. Og så møder jeg heldigvis også nogle, der allerede har en værdiskabende bestyrelse. Og lige præcis de gode eksempler skal bæres videre - så læs med her, hvis du også gerne vil se, hvordan en bestyrelse kan skabe værdi for en ejerleder.
Der er masser af forskning, som dokumenterer ejerledernes forbehold mod at få en professionel bestyrelse med eksterne medlemmer; Ejerlederne vil bestemme selv, og de vil ha' deres frihed. Og derfor er det så befriende, når en ejerleder fortæller om alle *fordelene* ved at etablere en bestyrelse med eksterne medlemmer.
En ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at virksomheder med min. 1 eksternt medlem af bestyrelsen har en 14% større værditilvækst pr. medarbejder end virksomheder uden eksterne medlemmer af bestyrelsen. I den forbindelse har jeg sat mig for at fortælle nogle af alle de gode historier om ejerledere, der har etableret en bestyrelse. Her fortæller Gitte Kirkegaard fra Logitrans fx at bestyrelsen også er med til at sikre hendes egen faglige udvikling.