Photo by Yosep Surahman on Unsplash
Noget af det, der fylder allermest til mine foredrag og på mine kurser, er spørgsmål til kompetencer.
For hvad skal man egentlig kunne for at byde ind på bestyrelsesarbejdet?
Og jeg forstår udfordringen. For det første er det - som alt andet inden for bestyrelsesarbejdet - ikke noget vi taler særligt meget om. For det andet er det helt klart noget af det, der er under forandring.
De klassiske dyder
Hvor det tidligere har været "nok" at mestre de klassiske, bestyrelsesfaglige dyder (som fx er dem Jens er 100 meter-mester i), er der i det værdiskabende bestyrelsesarbejde brug for at folde den faglige palet mere ud.
Og for the record: Der er stadig brug for Jens. Vi har et bestyrelsesansvar og en kontrolopgave, der skal løses. Det er Jens super god til, og jeg ville nødigt arbejde i en bestyrelse, hvor der ikke var en knivskarp Jens - eller flere.
Nye kompetencer i bestyrelsen
Men der er også brug for noget andet, og det "andet" afhænger 100% af den enkelte virksomhed.
Det er nemlig her, vi finder ud af, hvad der er virksomhedens største strategiske udfordringer eller største strategiske muligheder - og så rekrutterer vi de kompetencer ind, der kan hjælpe os med at løse disse udfordringer eller realisere disse muligheder.
Bæredygtighed, digitalisering og projektledelse
Nogle af de kompetencer, jeg helt konkret ser en stigende efterspørgsel efter til de danske bestyrelser, er fx bæredygtighed og digitalisering.
Og det er der sjovt nok lige kommet tre podcasts om.
Her fortæller Mie Krog, hvordan hun sætter bæredygtighed på bestyrelsens dagsorden. Hun fortæller også, hvorfor det er vigtigt, og hvad det giver af udfordringer.
Her snakker jeg selv med Stine Odgaard Ranum om, hvordan jeg bringer mine kompetencer inden for digital projekt- og programledelse i spil i bestyrelseslokalet, og her snakker jeg med Helle Bro om behovet for mange flere forskellige kompetencer i de danske bestyrelser generelt.
Og det er blot tre eksempler. Andre kompetencer kan være innovation, HR, salg, marketing, supply chain og alt muligt andet, som de danske virksomheder kæmper med at lykkes med.
Strategisk niveau
Men når vi så snakker om de mere fag-faglige kompetencer, er der altid nogle, der kommer med indvendingen:
"Jojo, men de skal jo kunne bidrage på strategisk niveau"
Og ja, det skal vi. Og det kan vi. Men af eller anden grund er det sværere at forstå, når vi taler om bæredygtig og digitalisering, end når vi taler om de mere gængse fagligheder i bestyrelseslokalet.
Jeg ved fx ikke, hvornår en revisor en advokat eller en bankmand senest er blevet mødt med samme indvending: "Jojo, men du skal også kunne bidrage på strategisk niveau".
Don't worry: Der er mange fagligheder, der kan bidrage på strategisk niveau, og involveringen af flere forskellige fagligheder er - in my very humble opinion - intet mindre en forudsætning for det værdiskabende bestyrelsesarbejde.
Synes du, det er svært at stille skarpt på dine kompetencer, tilbyder jeg at gennemgå din LinkedIn-profil og give dig videofeedback på, hvilke kompetencer, der kan være med til at åbne døren for dig.
Her skriver jeg også om vejen til den første bestyrelsespost?
Leder du også efter relaterbare rollemodeller?
En af de ting, jeg selv har erfaret, er, at rollemodeller virker. Derfor samler jeg på gode historier, som flere måske kan genkende sig selv i. For dørene skal altså åbnes for mange, mange flere.
Læs med her!
Mit seneste kursus i SOHO i Kødbyen var en kæmpe succes, men GISP det blev udsolgt på ingen tid.
Derfor får du nu muligheden for at være den første til at høre om nye kurser, så snart jeg får stablet ét på benene.
Og hvis du ikke kan vente, kan du også tilmelde dig 1:1 sparring, hvor jeg garanterer dig for, at vi sammen får styr på de 3 afgørende indsigter, som vil styrke DIN bestyrelsesrejse.
Nu stikker jeg altså lige hånden i hvepsereden. So hold on tight.
Jeg ser flere nye bestyrelseskandidater betale for at få adgang til poster.
Men helt ærligt. Hvad foregår der lige?
I sin tid spurgte jeg alle jer skønne mennesker i Bestyrelsesland, hvad I hver især oplever, som de allerstørste barrierer, når det kommer til at lande jeres første (eller næste) forjættede post.
Nu er jeg klar til dele de 3 absolut største barrierer – og komme med nyttige råd til, hvordan du kan overvinde dem!
Over 200 af jer seje mennesker i Bestyrelsesland har modtaget “Bliv bestyrelsesklar", og det har givet mig 5 unikke indsigter, som jeg rigtig gerne vil dele med dig.
Læs selv med her!
Jojo, du får masser af viden og masser af værktøjer på en bestyrelsesuddannelse. Men det allervigtigste, du skal udvikle er noget helt andet.
Læs med her.
Svaret er ja, men sørg for at der er fuld åbenhed, og vær opmærksom på alle nuancerne.
Dem serverer jeg for dig lige her.
Jeg har efterhånden mange episoder af min podcast, som handler om de første, spæde skridt til den første bestyrelsespost.
Dem har jeg samlet her - til dig, der også er klar til at tage de første skridt ud i bestyrelsesland.
Jeg var til konference, og hen over frokosten sad jeg sammen med én, som havde taget en bestyrelsesuddannelse og nu var i tvivl om, hvordan hun rent faktisk skulle finde en bestyrelsespost.
Det møder jeg (desværre) ganske ofte, men her havde hun selv en idé om, hvad hun ville gøre, og derfor spurgte hun også mere konkret:
Er der ikke et sted, jeg kan dele min profil?
...og jo, der er flere steder, og dem deler jeg her.
Jeg deler også, hvad du ellers kan gøre for at øge sandsynligheden for at lande de dersens poster.
Det er endnu et af de spørgsmål, jeg får igen og igen:
Er der ikke et sted, hvor man bare kan finde alle bestyrelsesposter?
Et Jobindex for bestyrelser?
Det korte svar er nej. Fordi uendeligt få bestyrelsesposter slås åbent op.
Men der er flere steder, du kan følge med, for ikke at misse de åbne opslag, der trods alt findes.
Få de direkte links lige her.
Hver gang jeg starter en ny bestyrelsesuddannelse op, skal vi selvfølgelig lære hinanden at kende, og for at det hele ikke ender i endeløse opremsninger af alenlange CV'er, stiller jeg 3 simple spørgsmål:
Hvad hedder du?
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Hvad er din motivation for at være med her på uddannelsen?
Her er motivationen særligt interessant, for de seneste år er der flere og flere, som er med, fordi de drømmer om et mere fleksibelt arbejdsliv - og her passer bestyrelsesarbejdet perfekt ind i ligningen.
Skal du *ikke* ha’ en bestyrelsesuddannelse?
I hvert fald ikke lige nu?
Så ka' det være, du alliw'l gerne vil ha' adgang til en del af pensum - på lyd?
Ja?
Her deler jeg de vigtigste episoder af min podcast til dig, der gerne vil blive klogere på selve arbejdet i bestyrelseslokalet.
Ser du også alle dem, der er super aktive på LinkedIn og tænker... Ain't gonna happen!
Well, så er det godt, der er mange andre muligheder for at lande den første - eller den næste - bestyrelsespost.
Læs selv med her.
Nyt onlinekursus lander søndag den 7. juli:
Sådan lander du din første - eller din næste - bestyrelsespost 🎯
Jeg har især 3 beskeder til bestyrelsesland:
🗣 Ikke flere evighedsbestyrelser
🗣 Ikke flere alvorlighedsbestyrelser
🗣 Ikke flere rene kontrolbestyrelser
De 3 ting er også omdrejningspunktet, når jeg underviser.
Læs selv med her.
På billedet er jeg eksaminatortypen, der bare er dybt taknemmelig for igen at se et hold fyre den af til eksamen på en bestyrelsesuddannelse.
Denne gang på den interne bestyrelsesuddannelse for medlemsskolerne ved Danmarks Private Skoler.
Nøj, hvor var de dog knivskarpe, og jeg konstaterer igen, at de - såkaldt - professionelle bestyrelser absolut intet har på de frivillige. Læs selv med her.
Jeg ved ikke, om I kan mærke det, men der er noget i gang, og der er noget på vej.
Won't lie. Der er dage, hvor jeg slår mig selv i hovedet og har røg ud af ørerne i ren frustration over, hvor l-a-n-g-s-o-m-t det går med at ruske op i bestyrelsesland.
Og så er der dage som flere gange i løbet af 2024, hvor jeg har mødtes med de kuld af unge, som har meldt sig til Ung i Bestyrelsen: Et initiativ fra Foreningen Danske Kulturbestyrelser, som vil bringe de unge i spil i de danske kulturbestyrelser.
Læs med her. Det er helt fantastisk.
Ting tager tid. Særligt i bestyrelsesland.
Jeg oplever det i mit eget bestyrelsesvirke, og jeg oplever det på nogle bestyrelsesuddannelser.
Men sådan behøver det ikke være. I hvert fald ikke på de bestyrelsesuddannelser, hvor jeg bliver inviteret indenfor til at undervise.
Derfor er jeg også vildt begejstret for bestyrelsesuddannelsen i Holte. Her spilder vi nemlig ikke tiden.
Læs med her.
I foråret 2024 blev jeg inviteret med i juryen til kåringen af Årets Offentlige bestyrelse. Det er altid en ære at blive spurgt, og jeg stiller selvfølgelig op, hver gang jeg kan byde ind med mit perspektiv på bestyrelsesagendaen.
Også her - selvom jeg denne gang følte mig en smule på udebane. Jeg har nemlig ikke ret meget erfaring med offentlige bestyrelser - og så er jeg også instinktivt en smule (absurd meget!) skeptisk, når det er ikke er kompetencer, der bestemmer, hvem der arbejder i ben bestyrelse. Læs med her.
Her er de. Første hold på bestyrelsesuddannelsen med fokus på ESG og digitalisering. Forskellige CV’er og forskellige baggrunde og med masser af forskellige fokusområder ift. bestyrelsesarbejdet.
Men alle er de særligt interesseret i, hvordan bestyrelsen kan byde begavet ind på de to største strategiske agendaer i disse år.
De har nemlig valgt bestyrelsesuddannelsen med fokus på ESG og digitalisering.
Nysgerrig? Læs med her.
Hvis du følger med her på kanalen, fordi du er klar til at byde ind på de første - eller næste - bestyrelsesposter, vil jeg bare gerne sige tusind tak. Tak fordi du følger med - og tusind tak for du også har lyst til at byde ind på bestyrelsesarbejdet. Det er såååå vigtigt, at vi får mange flere forskellige kompetencer, erfaringer og talenter i spil i de danske bestyrelser. Vil du også i gang? Så vil jeg helt vildt gerne vise vej til din første bestyrelsespost. Læs med her.
Jeg får v-i-r-k-e-l-i-g mange historier fra bestyrelsesland.
En masse gode.
En masse dårlige.
En masse, der fylder mig med optimisme.
...og en masse, der sætter mit indre totalt i brand.
Få en af de virkelig gode historier lige her >>
Der er fuld smæk på bestyrelsesuddannelserne for tiden, og alle undervisningsdage er skønne, men de allerbedste er alliw'l dem, hvor jeg får lov til at bringe nye bestyrelsesspirer i spil .
Defor også helt på toppen over 2 store initiativer, som lige nu adresserer de unge - og deres vej ind i de danske bestyrelser.
Læs med her.
Vil du også gerne lande din første bestyrelsespost?
Så er der masser af inspiration at hente i andres historier.
Det kan nemlig lade sig gøre, og der er et væld af forskellige veje til den første post.
Find masser af inspiration i andres historier lige her >>
Der er den form for eksaminer, som er præget af svedige håndflader, hektisk gestik og ord, der snubler ud af munden.
…og så er der eksamen på bestyrelsesuddannelsen, som hver gang er en kæmpe fornøjelse.
Særligt fordi jeg som eksaminator og underviser er stolt som en hønemor over hvor dygtige alle deltagerne er blevet. Hvor mange værktøjer de mestrer, og hvor meget flair og fingerspitzgefühl, de har for bestyrelsesopgaven.
Læs mere her.
Hvem er mon de virksomhedsejere, der vælger at åbne døren for nye typer af bestyrelsesmedlemmer?
Hvorfor gør de det?
Får de noget ud af det?
Og i så fald: Hvad?
Læs med her og mod en inspirerende flok af virksomhedsejere, der opfordrer alle andre til at komme i gang.
Synes du også det er svært at få fod på, hvad du egentlig skal kunne for at bidrage i en bestyrelse? Det kan jeg godt forstå. Det er super svært at gennemskue. Men det handler om kontrolopgaven, om ledelsesopgaven og om strategiopgaven, og det er ikke rocket science. Læs mere her.
Jeg plejer at bruge et billede à la dette, når jeg underviser nye bestyrelsesspirer i at finde vej til den første bestyrelsespost. Det handler nemlig om at så en masse frø i verden. Det gjorde Catrine, og sådan landede hun sin første bestyrelsespost på bare 3 uger. Nysgerrig? Læs mere her.
Dét her har jeg altså glædet mig til at dele 😍
Det handler (blandt andet) om:
⭐️ Hvordan du finder din første – eller næste – bestyrelsespost
⭐️ Hvordan du helt konkret kan bruge en bestyrelsesuddannelse
⭐️ Hvordan du kan tackle afslag og nej’er
Jeg siger det bare: Vi er mange, som kan lære MEGET af Tina 🔥
Læs med og lad dig inspirere her!
Så er den her: Bestyrelsesrapporten 2024 fra BoardPartner. En af de rapporter, jeg bruger allermest, når jeg underviser og når jeg holder foredrag, fordi den kortlægger det danske bestyrelseslandskab i sin helhed. Ikke kun de store, ikke kun de små, ikke kun de børsnoterede, ikke kun et udsnit, som det ellers er tendensen i mediebilledet. Men alle danske virksomheder og deres bestyrelser. Bestyrelsesrapporten er derfor en gave for en bestyrelsesaktivist, og jeg har kastet mig over konklusionerne. Læs selv med her.