Sådan kommer du i gang med bestyrelsesarbejdet

Dette er mit næstmest læste blogindlæg til dato. Her er det mest læste, som også handler om min vej til den første bestyrelsespost.


Hvordan kom du egentlig i gang?

Sådan er der mange, der spørger, hvis talen falder på bestyrelsesarbejde. Som om det dersens bestyrelsesland er et forjættet land, hvortil kun de færreste har adgang. Hvor man skal have en særlig nøgle for at komme ind. Og hvor man slet ikke selv kommer og banker på døren. Don't call us, we'll call you.

En bestyrelsespost er et bestyrelsesjob

Men sådan er det jo ikke. En bestyrelsespost er et job som så mange andre. Det kræver selvfølgelig nogle kompetencer og nogle kvalifikationer, men det gør alle andre typer af jobs også. Udfordringen med de 'bestyrelsesjobs', der er derude, er nok snarere, at de i endnu højere grad end såkaldt alm. jobs cirkulerer i lukkede netværk.

Faktisk er det iflg. SMV bestyrelsesrapporten 2022 fra BoardPartner under 8%, der besættes via åbne opslag.

Og det må man så gøre sig klart og arbejde med.

Kvalifikationer og kompetencer

Men bare lige for at starte med begyndelsen. Selvfølgelig skal man have kvalifikationerne. Man skal kunne tænke strategisk og langsigtet, og man skal kunne gennemskue forskellige former for organisering, man skal kunne læse et regnskab, vurdere risici og tænke i forretningsmodeller. 

Her skriver jeg mere om de ting, man skal kunne.

Når det så er sagt, skal de bestyrelseskandidater, der endnu ikke har indtaget deres første post, selvfølgelig ikke performe bedre på disse parametre end alle andre bestyrelsesmedlemmer.

Så bliv ikke skræmt, men tag opgaven alvorligt og gå ind i den med en ambition om at gøre dit allerbedste. Så skal virksomheden nok vurdere, om du har præcis de kvalifikationer og den erfaring, de har brug for.

Find nøglen til bestyrelseslokalet

Hvis du søger i mindre virksomheder, er der nogle meget simple indsatser, du kan sætte i gang:

  • Start med følge med på Nyibestyrelsen.dk på LinkedIn. Her deler jeg alle de åbne opslag, jeg ser (og jo, der er stadig alt for få, men jeg deler alle dem, der trods alt er derude)

  • Snak med de bestyrelsesmedlemmer eller -formænd, du kender. Hvad er deres erfaringer? Er der noget, du kan bruge? 60% af alle bestyrelsesposter bliver besat gennem netværk, så du skal ud og udvide dit bestyrelsesrelevante netværk

  • Snak med de revisorer, advokater og erhvervsrådgivere fra banken, du kender. Tit og ofte er det dem, der er de betroede rådgivere for ejerlederne ude i SMV'erne, som har brug for en bestyrelse.

  • Tal med dit lokale erhvervsråd eller væksthus. Der er stor forskel på, hvad de lokale erhvervsråd arbejder med og prioriterer, men særligt ude i de mindre lokalsamfund kan erhvervsrådet være en god indgang, fordi de er i dialog med det lokale erhvervsliv. Her har jeg samlet nogle af de erhvervsråd, der allerede er i fuld gang.

I det hele taget handler det om at gøre opmærksom på dit kandidatur.

Som Morten Winther fra Boyden sagde til Bestyrelseskvinders kickoff:

Lav noget larm, så skal vi nok finde jer

Få andre til at åbne døren

Og det er også min egen erfaring. Sig det højt.

Først og fremmest kan du annoncere dit kandidatur på din egen LinkedIn-profil. Fortæl dit netværk, at du søger, og hvad du mener du kan bidrage med.

Deltag i debatten. Der er mange fora, hvor bestyrelsesarbejdet debatteres og diskuteres. Byd endelig ind, hvis du har noget relevant at byde ind med. Det sker på LinkedIn, hvor du fx kan følge Board Governance, Bestyrelsesinstituttet, ASNET og Bestyrelseskvinder, ligesom der også foregår en masse interessant på #bestyrelse på LinkedIn.

Og så skal du ud og og fortælle verden om dit kandidatur. Der er i øjeblikket et øget fokus på professionalisering af bestyrelsesarbejdet, så der er et hav af gå-hjem-møder og seminarer, du kan deltage i. Ofte ganske gratis. Hold fx øje med ovenstående organisationer og netværk samt DTU, Lederne, Aarhus Universitet og CBS, som også har bestyrelsesuddannelser, de gerne vil tease for ved samme lejlighed.

Og endelig kan du gå ind i nogle af de mere formaliserede netværk, hvor man betaler for deltagelse mod at få adgang til bestyrelsessøgninger, viden og netværk. Det er fx ASNET, Bestyrelseskvinder, Board Network og som et nyt interessant alternativ på det nordiske marked: Board Apprentice, som har til formål at øge diversiteten i bestyrelseslokalet. 

Velkommen i bestyrelsen

Og pludselig en dag bliver du inviteret indenfor. Fordi du har de helt konkrete kompetencer og kommer med lige præcis den erfaring, den pågældende virksomhed har brug for i bestyrelseslokalet. Og skal skal du se løjer. For præcis som med det første job, handler det om at få den første post. Så kommer mulighederne. Du er nemlig pludselig selv kommet ind på den anden side af den dér dør, som tidligere ikke var til at vriste op. Bag den dør sidder alle bestyrelsesmedlemmerne og taler med hinanden om nye muligheder. Så der er også flere muligheder til dig.

Omvendt kan du nu også være med til at gå over til benævnte dør og åbne den for nye medlemmer. Husk altid hvordan det var at stå på den anden side og kig ud engang imellem. Der er så mange gode kompetencer og kvalifikationer, som det ville være brand-ærgerligt ikke at få i spil i bestyrelseslokalet.

Når du ser dem, er det nemlig pludselig dig, der kan byde velkommen indenfor. Og de er dygtige, dem der står derude: De mangler bare lige at finde nøglen.

I denne gratis guide deler jeg 3 nye veje til den første bestyrelsespost.

Foretrækker du at lytte?

Så deler jeg i denne episode af min podcast mine 3 allerbedste råd til at lande en bestyrelsespost.

Her skriver jeg også om vejen til bestyrelseslokalet: